Приватне акціонерне товариство "Торговельно-підприємницький центр"

Код за ЄДРПОУ: 05414775
Телефон: (044)257-50-00
e-mail: t.jaremenko@tpcentre.com.ua
Юридична адреса: 03022, м.Київ, вул.Васильківська, 34
 

Річний звіт за 2011 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) Публiчне акцiонерне товариство "Торговельно-пiдприємницький центр" перейменоване з вiдкритого акцiонерного товариства "Торговельно-пiдприємницький центр" згiдно з рiшенням Загальних зборiв акцiонерiв товариства (протокол № 19-2011 вiд 19.04.2011 р.), створене шляхом перейменування ВАТ "Київський завод "Електрик", яке було засновано Мiнiстерством енергетики та електрифiкацiї України згiдно iз Наказом вiд 10.05.1994 р. № 118 шляхом перетворення державного пiдпиємства "Київський дослiдно-експериментальний завод засобiв автоматичного управлiння" в перiод корпоратизацiї та приватизацiї пiдприємства у 1994 р.
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом Товариство має наступнi пiдроздiли: адмiнiстративно-фiнансова група, група перспективного розвитку, експлуатацiйна група, господарська група, наглядова рада.Товариство у своєму складi не має дочiрнiх пiдприємств, фiлiй, представництв та iнших вiдокремлених структурних пiдроздiлiв. Значних змiн в органiзацiйнiй структурi порiвняно з минулим звiтним роком не вiдбулося.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Протягом звiтного перiоду з боку третiх осiб не надходило пропозицiй щодо реорганiзацiї Товариства.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Органiзацiя бухгалтерського облiку та облiкова полiтика товариства визначена наказом голови правлiння ВАТ "Торговельно-пiдприємницький центр" "Про облiкову полiтику" за №1-А вiд 02.01.2004 року .Облiкова полiтика пiдприємства, обумовлена в наказi № 1-А вiд 02.01.2004 року (з наступними змiнами та доповненнями) вiдповiдає вимогам Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.1999р., зi змiнами та доповненнями та затверджених Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку. В зв'язку з набранням чинностi Податковим кодексом України, згiдно наказу голови правлiння товариства №12 вiд 31.03.2011 р. до облiкової полiтики товариства були внесенi змiни щодо облiку основних засобiв, а саме: встановлено порядок призначення комiсiї для проведення iнвентаризацiї основних засобiв та перегляду строкiв корисного використання основних засобiв, iнших необоротних та нематерiальних активiв в разi змiни очiкуваних економiчних вигод вiд його використання та змiнено метод нарахування амортизацiї основних засобiв в податковому облiку. Амортизацiя основних засобiв нараховується iз застосуванням прямолiнiйного методу вiдповiдно до дiючих нормативiв Податкового кодексу. Запаси вiдображаються в бухгалтерському облiку за первiсною вартiстю згiдно П(С)БО9. При вiдпуску запасiв у продаж та iншому вибуттi, оцiнка їх здiйснюється за методом ФIФО.Величина резерву сумнiвних боргiв визначається виходячи з платоспроможностi окремих дебiторiв згiдно з П(С)БО 10. Зобов'язання (обов'язок чи вiдповiдальнiсть дiяти певним чином) вiдображати тiльки тодi, коли актив отримано, або коли пiдприємство укладає невiдмовну угоду придбати актив. Товариство створює забезпечення на оплату вiдпусток працiвникам та виконання гарантiйних зобов'язань. Облiк та оцiнка вартостi фiнансових iнвестицiй здiйснюється за методом участi в капiталi.
Текст аудиторського висновку Аудитор Чуян Вiра Миколаївна

Свiдоцтво про внесення до реєстру субiєктiв аудиторської дiяльностi № 4225 вiд 27.11.2008р.
Сертифiкат аудитора №002496 серiї iАi вiд 29.06.1995р., дiя сертифiкату продовжена
Рiшенням АУП № 203I1 вiд 02.07.2009р., сертифiкат чинний до 29.06.2014р.
Iдентифiкацiйний номер 2394105422.
09100, Київська обл., м. Бiла Церква, вул. Чкалова, буд.10, кв.89



АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК

незалежного аудитора Чуян Вiри Миколаївни
про фiнансову звiтнiсть публiчного акцiонерного товариства iТорговельно-пiдприємницький центрi станом на 31 грудня 2011р.

Аудиторський висновок призначається для Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку, керiвних та виконавчих органiв та акцiонерiв товариства.
Аудитором проведено аудиторську перевiрку фiнансової звiтностi публiчного акцiонерного товариства iТорговельно-пiдприємницький центрi в складi: баланс (який додається) станом на 31 грудня 2011 р., звiт про фiнансовi результати за 2011 рiк, звiт про рух грошових коштiв за 2011 рiк, звiту про власний капiтал за 2011 рiк та примiток до рiчної фiнансової звiтностi за 2011 рiк. Вiдповiдальнiсть за цi фiнансовi звiти несе управлiнський персонал товариства. Аудитор несе вiдповiдальнiсть за висловлення думки щодо цих фiнансових звiтiв на пiдставi аудиторської перевiрки.
Аудиторська перевiрка проведена у вiдповiдностi з вимогами чинного законодавства України, нацiональними Положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку та iншими законодавчими актами України з питань бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi, Закону України iПро аудиторську дiяльнiстьi №3126-ХII вiд 22.04.1993р. в редакцiї Закону України №140-V вiд 14.09.2006р., Положення щодо пiдготовки аудиторських висновкiв, якi подаються до Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку при розкриттi iнформацiї емiтентами та професiйними учасниками фондового ринку, затверджених рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 19.12.2006 року № 1528. У ходi перевiрки аудитор керувалася Мiжнародними стандартами аудиту та етики Мiжнародної федерацiї бухгалтерiв. Цi стандарти зобовiязують аудитора планувати i здiйснювати аудиторську перевiрку з метою одержання обiрунтованої впевненостi в тому, що фiнансовi звiти не мiстять суттєвих викривлень. Аудит включає перевiрку шляхом тестування доказiв, якi пiдтверджують суми й розкриття iнформацiї у фiнансових звiтах. Аудиторська перевiрка включає також оцiнку вiдповiдностi застосованих принципiв бухгалтерського облiку нормативним вимогам щодо органiзацiї бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi в Українi, чинних протягом перiоду перевiрки й суттєвих попереднiх оцiнок, здiйснених управлiнським персоналом, а також оцiнку загального подання фiнансових звiтiв.
Достовiрнiсть та повнота балансу i фiнансової звiтностi Товариства за 2011 рiк встановлювалась шляхом перевiрки наявностi, а одночасно вiдсутностi, суттєвих розбiжностей мiж даними первинних документiв, аналiтичного облiку, статтями балансу i показниками звiтностi..
Аудит банкiвських, касових та iнших первинних бухгалтерських документiв здiйснювався вибiрково.
Аудитор вважає, що проведена ним аудиторська перевiрка забезпечує обiрунтовану пiдставу для висловлення своєї думки.
На думку аудитора фiнансовi звiти справедливо й достовiрно вiдображають фiнансовий стан публiчного акцiонерного товариства iТорговельно-пiдприємницький центрi станом на 31 грудня 2011 року, а також результат його дiяльностi за 2011 рiк, згiдно з Нацiональними стандартами бухгалтерського облiку України та вiдповiдають вимогам чинного законодавства України.

Щодо повноти та вiдповiдностi фiнансової звiтностi встановленим нормативам бухгалтерського облiку i звiтностi в Українi, аудитор робить наступнi висновки.

Аудитором проведена перевiрка облiку основних засобiв, нематерiальних активiв та їх зносу (амортизацiї), фiнансових вкладень та iнших необоротних активiв, оборотних активiв, витрат майбутнiх перiодiв, власного капiталу, забезпечень наступних витрат i платежiв, довгострокових зобовiязань, поточних зобовiязань, формування доходiв та витрат, податковий облiк доходiв та витрат, ПДВ.
Органiзацiя бухгалтерського облiку та облiкова полiтика товариства визначена наказом голови правлiння публiчного акцiонерного товариства iТорговельно-пiдприємницький центрi. В звiязку з набранням чинностi Податкового кодексу України, згiдно наказу голови правлiння товариства № 12 вiд 31 березня 2011 року до облiкової полiтики було внесено змiни щодо облiку основних засобiв, а саме: встановлено порядок призначення комiсiї для проведення iнвентаризацiї основних засобiв та перегляду строкiв корисного використання основних засобiв, iнших необоротних та нематерiальних активi в разi змiни очiкуваних економiчних вигод вiд його використання та змiнено метод нарахування амортизацiї основних засобiв в податковому облiку.

1. Аудит необоротних активiв.
Матерiально-технiчну базу товариства складають власнi основнi засоби, облiк яких ведеться в книгах аналiтичного облiку основних засобiв по матерiально-вiдповiдальних особах.
Основнi засоби вiдображенi в балансi за первiсною та переоцiненою вартiстю.
Переоцiнка основних засобiв протягом перевiряємого перiоду не проводилась.
Класифiкацiя та оцiнка основних засобiв, формування їх зносу, нарахування амортизацiї вiдповiдає вимогам П(С)БО 7 iОсновнi засобиi.
Синтетичний облiк основних засобiв вiдповiдає аналiтичному.
Амортизацiя основних засобiв в бухгалтерському облiку нараховується iз застосуванням прямолiнiйного методу вiдповiдно дiючим нормативам облiку п.26 П(С)БО 7 та облiковiй полiтицi товариства.
Амортизацiя малоцiнних необоротних матерiальних активiв нараховується у першому мiсяцi використання обiєкта в розмiрi 100% його вартостi, яка амортизується.
Амортизацiя основних засобiв в податковому облiку до 01 квiтня 2011 року нараховувалась згiдно п.8.6.1 статтi 8 Закону України iПро оподаткування прибутку пiдприємствi, що не суперечить облiковiй полiтицi Товариства. Починаючи з 01 квiтня 2011 року, в звiязку з набранням чинностi Податкового кодексу України, амортизацiя основних засобiв в податковому облiку нараховується iз застосуванням прямолiнiйного методу вiдповiдно дiючим нормативам Податкового кодексу.
До iнших довгострокових фiнансових iнвестицiй включено фiнансовi iнвестицiї в виглядi придбання корпоративних прав товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю, якi облiковуються за методом участi в капiталi iнших пiдприємств.
2. Аудит запасiв.
Запаси вiдображенi в балансi за первiсною вартiстю, яка оцiнена вiдповiдно до вимог П(С)БО 9 iЗапасиi.
Облiк запасiв ведеться по мiсцях зберiгання та матерiально-вiдповiдальних особах, в картках та книгах складського облiку у вiдповiдностi з дiючим порядком облiку.
Данi складського та бухгалтерського облiку спiвставнi з даними головної книги та балансу по роздiлу II.

3. Аудит дебiторської заборгованостi
Дебiторська заборгованiсть визнається з одночасним визнанням доходу вiд реалiзацiї.
Дебiторська заборгованiсть вiдображена в балансi за чистою реалiзацiйною вартiстю, що вiдповiдає П(С)БО 10 iДебiторська заборгованiстьi та даним статистичного облiку. На дату складання балансу рахується заборгованiсть, щодо якої iснує невпевненiсть в її погашеннi боржником. Вiдповiдно вимог П(С)БО 2 iБалансi у пiдсумок балансу включається чиста реалiзацiйна вартiсть, яка визначається шляхом вирахування з дебiторської заборгованостi резерву сумнiвних боргiв. Облiковою полiтикою Товариства визначено метод нарахування резерву сумнiвних боргiв виходячи з платоспроможностi окремих дебiторiв, що вiдповiдає П(С)БО 10 iДебiторська заборгованiстьi. На дату складання балансу рахується резерв сумнiвних боргiв в розмiрi 340,0 тис.грн.

Дебiторська заборгованiсть за розрахунками з бюджетом та iнша поточна дебiторська заборгованiсть вiдповiдають даним аналiтичного облiку.

4. Аудит грошових коштiв
Сума грошових коштiв, вiдображена в II роздiлi активу балансу станом на 31.12.2011 року пiдтверджена виписками банкiв та касовими книгами. Обiг готiвки i касова дисциплiна на пiдприємствi ведеться вiдповiдно до Положення про порядок ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi України затвердженого постановою Правлiння НБУ №637 вiд 15.12.2004р. зi змiнами та доповненнями. Залишки готiвки в касi пiдприємства вiдповiдають встановленому лiмiту.

5. Аудит власного капiталу
Власний капiтал визначений вiдповiдно до нацiональних нормативiв бухгалтерського облiку.
Власний капiтал товариства станом на 31.12.2011 року становить 16928,0 тис.грн., в тому числi: 1200,0 тис.грн. i статутний фонд, 1450,0 тис.грн. i iнший додатковий капiтал, 180,0 i резервний фонд, 14098,0 тис.грн. i нерозподiлений прибуток.
Статутний фонд сплачений повнiстю.
До складу iншого додаткового капiталу входить сума iндексацiї основних засобiв, проведеної до запровадження нацiональних стандартiв бухгалтерського облiку.
Аудитором пiдтверджується правильнiсть та адекватнiсть визначення власного капiталу пiдприємства, його структури i реальностi.

6. Аудит забезпечення наступних витрат i платежiв.
Товариство в 2011 роцi створює забезпечення наступних витрат i платежiв для вiдшкодування майбутнiх операцiйних витрат на виплату вiдпусток працiвникам, що вiдповiдає вимогам Нацiональних стандартiв бухгалтерського облiку України. Вiдповiдно до Положення (Стандарту) бухгалтерського облiку № 11 iЗобовiязанняi суми створених забезпечень визнаються витратами.
7. Аудит зобовiязань.
Визнання, облiк та оцiнка зобовiязань вiдображених у III та IV роздiлах пасиву балансу вiдповiдає вимогам П(С)БО 11 iЗобовiязанняi.
Балансова вартiсть кредиторської заборгованостi за товари, роботи, послуги пiдтверджена даними аналiтичного та синтетичного облiку.
Вiдповiдно Статуту Товариства перiодичнiсть, розмiр та форми виплати дивiдендiв визначаються за рiшенням Загальних зборiв акцiонерiв Товариства. В 2011 роцi дивiденди не нараховувалися та не виплачувалися.
Зобовiязання за борговими та iпотечними цiнними паперами на дату складання балансу вiдсутня.
В 2011 роцi Товариство кредитами не користувалось, заборгованiсть станом на 31.12.2011 року за кредитами вiдсутня.
Вiдстроченi податковi активи визначенi вiдповiдно до вимог П(С)БО 17 iПодаток на прибутокi станом на 31.12.2011 року.

8. Вартiсть чистих активiв.
Для порiвняння вартостi чистих активiв iз розмiром статутного капiталу на виконання вимог статтi 155 Цивiльного кодексу України проведено розрахунок вартостi чистих активiв станом на 31.12.2011р. за даними бухгалтерської звiтностi вiдповiдно до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку N 2 "Баланс" та Методичних рекомендацiй щодо визначення вартостi чистих активiв акцiонерних товариств, затверджених рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 17.11.2004 року № 485:
15854,0 необоротнi активи (р.080) + 3266,0 оборотнi активи (р.260) + 31,0 витрати майбутнiх перiодiв (р.270) i 411,0 забезпечення наступних витрат i платежiв (р.430) i 0,0 довгостроковi зобовiязання (р.480) i 1749,0 поточнi зобовiязання (р.620) i 63,0 доходи майбутнiх перiодiв (р.630) =16928,0 тис. грн.
Станом на 31.12.2011р. на балансi пiдприємства рахуються необоротнi активи державної власностi в сумi 774506,00грн. Залишкова вартiсть цих активiв за вирахуванням нарахованого зносу становить 119408,22грн. При визначеннi величини вартостi чистих активiв з суми необоротних активiв (стр.080) необхiдно вирахувати залишкову вартiсть державного майна, яке було зараховане на баланс товариства в процесi корпоратизацiї. Вартiсть чистих активiв в результатi вирахування залишкової вартостi державного майна становить: 16928,0 i119,0 =16809,0 тис.грн.
За результатами дiяльностi товариства в 2011 роцi вартiсть чистих активiв акцiонерного товариства являється бiльшою вiд розмiру статутного капiталу, що вiдповiдає вимогам законодавства, тому товариство не зобов'язане оголошувати про зменшення свого статутного капiталу.

9. Розкриття особливої iнформацiї.
Вiдповiдно до вимог Положення про розкриття iнформацiї емiтентами цiнних паперiв, затвердженого рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 19.12.2006 року № 1591, публiчним акцiонерним товариством i Торговельно-пiдприємницький центр i 20.04.2011 року була розкрита iнформацiя про змiну складу посадових осiб емiтента в стрiчцi новин загальнодоступної iнформацiйної бази даних Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку, а також надрукувано в одному з офiцiйних друкованих видань Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку. Рiшення про змiну посадових осiб прийнято загальними зборами акцiонерiв, якi вiдбулися 19.04.2011 року (протокол № 19-2011 вiд 19.04.2011 року). Також 31.08.2011 року була розкрита iнформацiя про змiну складу посадових осiб емiтента в стрiчцi новин загальнодоступної iнформацiйної бази даних Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку, а також надрукувано в одному з офiцiйних друкованих видань Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку. Рiшення про змiну посадових осiб прийнято Наглядовою радою товариства (протокол № 04 вiд 30.08.2011 р.).
Особлива iнформацiя розкрита емiтентом вчасно та в повному обсязi.
Вiдповiдно до норм Закону України iПро господарськi товаристваi та у спосiб, передбачений Статутом товариства у термiн не менш як за 45 днiв до скликання чергових Загальних зборiв акцiонерiв, якi вiдбулися 19 квiтня 2011 року, товариство персонально повiдомило про проведення загальних зборiв акцiонерiв, якi є власниками iменних акцiй товариства, надрукувало повiдомлення в одному з офiцiйних друкованих видань Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку, а також в одному з мiсцевих друкованих видань за мiсцем знаходження акцiонерного товариства та розмiстило повiдомлення в стрiчцi новин загальнодоступної iнформацiйної бази даних Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку. На загальних зборах акцiонерiв, якi вiдбулися 19 квiтня 2011 року, товариством прийняте рiшення про приведення дiяльностi товариства у вiдповiднiсть до норм Закону України iПро акцiонернi товаристваi. За рiшенням загальних зборiв акцiонерiв приведено у вiдповiднiсть до норм Закону України iПро акцiонернi товаристваi Статут та внутрiшнi положення товариства, змiнено найменування товариства з вiдкритого акцiонерного товариства iТорговельно-пiдприємницький центрi на публiчне акцiонерне товариство iТорговельно-пiдприємницький центрi. Державну реєстрацiю змiн до Статуту товариства здiйснено 21 квiтня 2011 року, номер запису в Єдиному державному реєстрi юридичних осiб та фiзичних осiб i пiдприємцiв 1 068 105 0015 002598.

10. Аналiз показникiв фiнансового стану.
Фiнансовi результати вiдображенi у фiнансовiй звiтностi публiчного акцiонерного товариства iТорговельно-пiдприємницький центрi достовiрно визначенi вiдповiдно до вимог П(С)БО 15 iДоходиi та П(С)БО 16 iВитратиi.
Система облiку на пiдприємствi забезпечує регулярний збiр i обробку iнформацiї, що необхiдна для складання фiнансової звiтностi. Облiкова система пiдприємства може служити базою для складання фiнансової звiтностi.
На пiдставi даних фiнансової звiтностi та бухгалтерського облiку здiйснено аналiз фiнансового стану товариства, який засвiдчує наступне:
Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi (показує, яка частина поточних (короткострокових) зобовiязань може бути погашена негайно):


Грошовi кошти та їх еквiвалент(р.230+р.240)+
Короткостроковi фiнансовi iнвестицiї (р.220) 601,0
К на початок року = ________________________________________ = _______ = 0,32
Поточнi зобовiязання (р.620) 1882,0


Грошовi кошти та їх еквiвалент(р.230+р.240)+
Короткостроковi фiнансовi iнвестицiї (р.220) 2245,0
К на кiнець року = ________________________________________ = _______ = 1,29
Поточнi зобовiязання (р.620) 1749,0

Орiєнтовне позитивне значення показника 0,2 - 0,35. Показник абсолютної лiквiдностi є вищим за нормативне значення, що свiдчить про достатнiсть залишкiв грошових коштiв на рахунках, якi належать до найбiльш лiквiдних активiв.
Коефiцiєнт загальної лiквiдностi (показує достатнiсть ресурсiв пiдприємства, якi можуть бути використанi для погашення його поточних зобовiязань):
Оборотнi активи (р.260)+
Витрати майбутнiх перiодiв (р.270) 1404,0
К на початок року = ______________________________________ = _______ = 0,75
Поточнi зобовiзання (р.620) 1882,0


Оборотнi активи (р.260)+
Витрати майбутнiх перiодiв (р.270) 3266,0 К на кiнець року = ________________________________________ = _______ = 1,87
Поточнi зобовiязання (р.620) 1749,0

Орiєнтовне позитивне значення показника 1,0-2,0. Показник має значення, що вiдповiдає нормативам. Це означає, що на дату балансу Товариство спроможне в повному обсязi покривати свої борги за рахунок оборотних засобiв.
Коефiцiєнт термiнової лiквiдностi (вiдображає платiжнi можливостi пiдприємства щодо сплати поточних зобовiязань за умови своєчасного проведення розрахункiв iз дебiторами):

Оборотнi активи (р.260)-
Запаси (р.100 i р.140) 1388,0
К на початок року = ______________________________________ = ______ =0,74
Поточнi зобовiязання (р.620) 1882,0


Оборотнi активи (р.260)-
Запаси (р.100 i р.140) 3236,0
К на кiнець року = ______________________________________ = _______ =1,85
Поточнi зобовiязання (р.620) 1749,0
Орiєнтовне позитивне значення показника 1,0. Результат розрахунку показує, що на 1 гривню поточних зобовiязань товариство має 1,85 гривнi лiквiдних активiв.
Коефiцiєнт чистого прибутку (рентабельностi) (показує, скiльки прибутку припадає на одиницю реалiзованої продукцiї):


Чистий прибуток (ф.№2, р.220 або р.225) 1260,0
К за 2010 рiк = _________________________________________= _______ = 0,09
Виручка(чистий дохiд) вiд реалiзацiї продукцiї 13988,0
(ф.№2, р.035)


Чистий прибуток (ф.№2, р.220 або р.225) 3468,0
К за 2011 рiк = _________________________________________ = _______ = 0,22
. Виучка(чистий дохiд) вiд реалiзацiї продукцiї 15887,0
(ф.№2, р.035)
Орiєнтовне позитивне значення показника бiльше 0, збiльшення. Даний розрахунок показує, що на 1,0 грн. реалiзованих послуг припадає 0,22 грн. прибутку.
Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi (або платоспроможностi) (показує питому вагу власного капiталу в загальнiй сумi засобiв, авансованих у його дiяльнiсть):
Власний капiтал (р.380) 13460,0
К на початок року = ___________________________ = ________ = 0,80
Сума активiв балансу (р.640) 16833,0

Власний капiтал (р.380) 16928,0
К на кiнець року = ___________________________ = ________ = 0,89
Сума активiв балансу (р.640) 19151,0

Орiєнтовне позитивне значення показника бiльше 0,5. Джерелом формування майна товариства є власнi кошти товариства на 89%.
Коефiцiєнт покриття зобовiязань власним капiталом показує ступiнь покриття власним капiталом зобовiязань товариства:

Власний капiтал + забезпечення
( р.380 + р. 430) 13100,0
К на початок року = ___________________________ = ________ = 5,36
Загальна сума зобовiязань 2443,0
(р.480 + р.620)

Власний капiтал + забезпечення
( р.380 + р. 430) 17339,0
К на кiнець року = ______________________________ = ________ = 9,92
Загальна сума зобовiязань 1749,0
(р.480 + р.620)
Орiєнтовне позитивне значення показника бiльше 1,0. Даний розрахунок показує, що на 1,0 грн. зобовiязань припадає 9,92 грн. власного капiталу.

Публiчне акцiонерне товариство iТорговельно-пiдприємницький центрi станом на 31.12.2011 року має задовiльний фiнансовий стан. Пiдприємство цiлком лiквiдне та фiнансово незалежне.


Дата аудиторського висновку: 30 березня 2012 року.


Адреса аудитора: 09100, м. Бiла Церква, вул. Чкалова, буд. 10, кв. 89



Аудитор Чуян В.М. ___________________
IпiдписI
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання До 1998 року Товариство займалося виробництвом зварювального обладнання та апаратури для автоматизацiї теплових процесiв електростанцiй. У зв"язку iз рiзким зменшенням попиту, застарiлим обладнанням, заборгованiстю по бюджетним платежам, вiдсутнiстю обiгових коштiв, Товариство припинило випуск продукцiї. З 2000 р. Товариство поетапно, до цього часу, займається ремонтом i реконструкцiєю примiщень, пiдготовкою їх до здачi в оренду- перепрофiлюванням пiдприємства та органiзацiєю бiзнес-центру, впровадженням рiзних послуг для покращення роботи орендарям. У звiтному перiодi продовжувалась робота по ремонту фасадiв, дахiв, внутрiшнiх примiщень корпусiв. Проводилась робота по пiдготовцi документацiї до приватизацiї їдальнi, що знаходиться на балансi акцiонерного товариства та розташована на територiї пiдприємства i не увiйшла до статутного фонду Товариства як об"єкт соцiальної сфери пiд час приватизацi . Проводиться поетапна системна робота по замiнi водопроводiв та електромереж для забезпечення надiйного енергопостачання, водовiдведення. Для забезпечення стабiльної роботи пiдприємства покращуються умови примiщень, пiдвищується рiвень та обсяг послуг, що надаються орендарям. В звiтному роцi основним видом дiяльностi товариства є надання в оренду власної нерухомостi. Перспективними планами розвитку емiтента є проведення робiт для покращення стану активiв товариства та отримання бiльших доходiв вiд здачi їх в оренду.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування У 2007 роцi було придбано автомобiль Toyota RAV4. Протягом останнiх п'яти рокiв щорiчно проводяться ремонти та вiдновлення будiвель та споруд, ремонт дахiв примiщень, що значно збiльшує їх початкову вiдновну вартiсть. На виконання рiшення загальних зборiв акцiонерiв у звiтному перiодi з чистого прибутку придбанi iнвестицiї в розмiрi 56,0 тис.грн. якi облiковуються за методом участi в капiталi, а саме придбанi корпоративнi права ТОВ "ПРОМ АГРО ПРОЕКТ". З урахуванням iнвестицiй, здiйснених товариством у придбання корпоративних прав в статутному капiталi ТОВ "ПРОМ АГРО ПРОЕКТ" у попереднi роки, станом на кiнець звiтного перiоду загальна сума iнвестицiй склала 2792,0 тис.грн.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення На даний час пiдприємство має у власностi 15 будiвель та споруд, трасформаторну пiдстанцiю, 8 топкових з двома мiнiкотлами в кожнiй, розгалуджену систему електроводопостачання, Пiдприємство не орендує примiщень. Всi основнi засоби знаходяться за адресою: вул. Василькiвська, 34. Пiдприємство здiйснює свою дiяльнiсть з урахуванням забезпечення охорони навколишнього середовища, санiтарного та епiдемiологiчного стану населення. Переоцiнка основних засобiв протягом звiтного перiоду не проводилася. Вартiсть основних засобiв, щодо яких iснують передбаченi чинним законодавством обмеження права власностi 775 тис. грн. Це їдальня та об'єкт цивiльної оборони, що не увiйшли до статутного фонду пiд час приватизацiї та знаходяться на даний час на балансi емiтента. Умови використання основних засобiв нормальнi. В 2011 роцi здiйснено капiтальний ремонт дахiв офiсно-складських будiвель корпусу "И" та корпусу "Г" загальною вартiстю 1608,3 тис.грн.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Залежнiсть вiд законодавчих чи економiчних обмежень незначна.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства На пiдставi Податкової декларацiї екологiчного податку товариством був нарахований та сплачений штраф за забруднення екологiї в сумi 356,79 грн. Вказана декларацiя подана до Державної податкової iнспекцiї у Голосiївському районi м.Києва 15.11.2011 р.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Фiнансування планiв i проектiв, якi щорiчно затверджуються Наглядовою радою та Загальними зборами акцiонерiв товариства, здiйснюється за рахунок власних коштiв пiдприємства та за рахунок чистого прибутку пiдприємства. Товариство є цiлком лiквiдне та фiнансово незалежне.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів На кiнець звiтного перiоду укладених, але не виконаних договорiв немає.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) В подальшому Товариство планує продовжувати роботи по реконструкцiї та ремонту, благоустрою будiвель, споруд, примiщень, внутрiшньої територiї, проведення капiтального ремонту електро-водо-каналiзацiйних мереж, що призведе до покращення їх стану та характеристик i отримання в майбутньову бiльших вигiд.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок У звiтному перiодi емiтентом не проводилося дослiджень та розробок.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається 08 квiтня 2009 р. Господарським судом мiста Києва порушено провадження у справа № 11I148 за позовом ВАТ "Торговельно-пiдприємницький центр" до ЗАТ "Софт Сервiс Холдiнг" про стягнення заборгованостi та штрафних санкцiй за договором оренди нежитлових примiщень на суму 325 488,56 грн. Ухвалою № 06-5-11I561 вiд 18 травня 2009 р. Господарський суд мiста Києва передав справу за пiдсуднiстю до Господарського суду Донецької областi, який надалi розглядав справу. 14 серпня 2009 р. ВАТ "Торговельно-пiдприємницький центр" подав до суду заяву про уточнення позовних вимог, якою збiльшив позовнi вимоги до 597 031,87 грн. Рiшенням вiд 14 вересня 2009 р. позов ВАТ "Торговельно-пiдприємницький центр" був задоволений повнiстю. 13 листопада 2009 р. ЗАТ "Софт Сервiс Холдiнг" апеляцiйну скаргу на рiшення Господарського суду Донецької областi вiд 14 вересня 2009 р. 27 листопада 2009 р. Донецьким апеляцiйним господарським судом порушено вiдповiдне апеляцiйне провадження. Постановою Донецького апеляцiйного господарського суду вiд 24 лютого 2010 р. вiдмовлено в задоволення апеляцiйної скарги ЗАТ "Софт Сервiс Холдiнг", рiшення Господарського суду Донецької областi залишено без змiн. Вищий господарський суд скасував рiшення суду першої та другої iнстанцiї прийняте вiдносно справи щодо стягнення заборговонаностi ЗАТ "Софт Сервiс Холдинг"iнстанцiї i направив на повторний розгляд до господарського суду Донецької областi. 14 вересня 2010 р. в Господарському судi Донецької областi проведено повторний розгляд справи про стягнення iз ЗАТ "Софт Сервiс Холдинг" заборгованостi по оренднiй платi. У судовому засiданнi суддя уточнила позовнi вимоги, зобов'язала надати додатковi документи стосовно справи та перенесла розгляд справи на 28 вересня 2010р. 07 жовтня 2010 р. в Господарському судi Донецької областi проведено повторний розгляд справи про стягнення iз ЗАТ "Софт Сервiс Холдинг" заборгованостi по оренднiй платi. У судовому засiданнi суддя оголосила про часткове задоволення позовної вимоги ВАТ "ТПЦ" про стягнення заборгованостi з орендної плати з ЗАТ "Софт Сервiс Холдинг". 07 грудня 2010 р. в апеляцiйному Господарському судi Донецької областi проведено розгляд рiшення суду першої iнстанцiї щодо справи про стягненню iз ЗАТ "Софт Сервiс Холдинг" заборгованостi по оренднiй платi. Апеляцiйним судом прийняте рiшення вiдмовити у задоволеннi апеляцiйної скарги ЗАТ "Софт Сервiс Холдинг" та залишити в силi рiшення першої iнстанцiї. За касацiйною скаргою ЗАТ "Софт Сервiс Холдiнг" вказана постанова Донецького апеляцiйного господарського суду була переглянута Вищим господарським судом України. Своєю постановою вiд 02 березня 2011 року Вищий господарський суд України задовiльнив касацiйну скаргу частково: скасував рiшення Донецького апеляцiйного господарського суду вiд 07.12.2010 р. та рiшення господарського суду Донецької областi вiд 07.10.2010 р. в частинi позовних вимог про стягнення 153500,00 грн. неустойки за прострочення термiну повернення майна, в скасованiй частинi прийняв нове рiшення, яким у задоволеннi позовної вимоги вiдмовити. В iншiй частинi позовних вимог постанову Донецького апеляцiйного господарського суду вiд 07.12.2010 р. з даної справи залишив без змiн.

04 травня 2011 року Господарський суд м.Києва порушив провадження у справi за позовом ВАТ "Торговельно-пiдприємницький центр" до ПрАТ "Страхова компанiя "АХА Страхування" про стягнення 267 497,57 грн. страхового вiдшкодування на покриття суми матерiального збитку, завданого орендарю ТОВ "Фенiкс-Цеппелiн Україна". Рiшенням по справi № 4I218 вiд 14 червня 2011 року Господарський суд м.Києва вiдмовив ПАТ "ТПЦ" у задоволеннi позовних вимог повнiстю, посилаючись на те, що ПАТ "ТПЦ" не є стороною у спорi i що випадок не є страховим.
29 жовтня 2011 року ТОВ "Фенiкс-Цеппелiн Україна", орендар ПАТ "ТПЦ", подав позовну заяву до ПАТ "ТПЦ" та ПрАТ "Страхова компанiя "АХА Страхування" про стягнення страхового вiдшкодування в сумi 267 497,57 грн., з яких 2500,00 грн. просив стягнути з ПАТ "ТПЦ". Господарський суд м.Києва порушив провадження у справi №54I454 03 листопада 2011 р. Станом на кiнець звiтного перiоду справа перебуває в стадiї розгляду Господарським судом м.Києва.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Вся необхiдна iнформацiя викладена у звiтi.