Приватне акціонерне товариство "Торговельно-підприємницький центр"

Код за ЄДРПОУ: 05414775
Телефон: (044)257-50-00
e-mail: t.jaremenko@tpcentre.com.ua
Юридична адреса: 03022, м.Київ, вул.Васильківська, 34
 
Дата розміщення: 28.04.2015

Річний звіт за 2014 рік

XI. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (у тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ); Публiчне акцiонерне товариство "Торговельно-пiдприємницький центр" перейменоване з вiдкритого акцiонерного товариства "Торговельно-пiдприємницький центр" згiдно з рiшенням Загальних зборiв акцiонерiв товариства (протокол № 19-2011 вiд 19.04.2011 р.), створене шляхом перейменування ВАТ "Київський завод "Електрик", яке було засновано Мiнiстерством енергетики та електрифiкацiї України згiдно iз Наказом вiд 10.05.1994 р. № 118 шляхом перетворення державного пiдпиємства "Київський дослiдно-експериментальний завод засобiв автоматичного управлiння" в перiод корпоратизацiї та приватизацiї пiдприємства у 1994 р.
організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі відповідно до попередніх звітних періодів; Товариство має наступнi пiдроздiли: адмiнiстративно-фiнансова група, група перспективного розвитку, експлуатацiйна група, господарська група, наглядова рада.Товариство у своєму складi не має фiлiй, представництв та iнших вiдокремлених структурних пiдроздiлiв. Значних змiн в органiзацiйнiй структурi порiвняно з минулим звiтним роком не вiдбулося.
На думку аудитора, з точки зору бухгалтерського облiку, ТОВ "Пром Агро Проект" є дочiрнiм пiдприємством ПАТ "ТПЦ", оскiльки останнє володiє в статутному капiталi ТОВ "Пром Агро Проект" значною часткою. Також ПАТ "ТПЦ" є дочiрнiм пiдприємством по вiдношенню до компанiї "Рiбеник АГ", оскiльки останнє володiє контрольним пакетом акцiй ПАТ "ТПЦ".
середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу (осіб), середня чисельність позаштатних працівників та осіб, які працюють за сумісництвом (осіб), чисельність працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осіб), фонду оплати праці. Крім того, зазначаються факти зміни розміру фонду оплати праці, його збільшення або зменшення відносно попереднього року. Зазначається кадрова програма емітента, спрямована на забезпечення рівня кваліфікації її працівників операційним потребам емітента; За звiтний перiод середньооблiкова чисельнiсть штатних працiвникiв облiкового складу (осiб) - 35 (тридцять п'ять). Середня чисельнiсть позаштатних працiвникiв та осiб, що працюють за сумiсництвом (осiб) - 4 (чотири). Чисельнiсть працiвникiв, що працюють на умовах неповного робочого дня (тижня) - 2 особи.
Фонд оплати працi становить 14369 тис.грн. Вiдносно попереднього року розмiр фонду оплати працi збiльшився на 48,35 %.
Кадрова полiтика емiтента спрямована на постiйне забезпечення пiдвищення рiвня квалiфiкацiї робiтникiв i спецiалiстiв для забезпечення ефективної поточної роботи та перспективного розвитку пiдприємства.
належність емітента до будь-яких об'єднань підприємств, найменування та місцезнаходження об'єднання, зазначаються опис діяльності об'єднання, функції та термін участі емітента у відповідному об'єднанні, позиції емітента в структурі об'єднання; ПАТ "Торговельно-пiдприємницький центр" не належить до жодного об'єднання пiдприємств.
спільна діяльність, яку емітент проводить з іншими організаціями, підприємствами, установами, при цьому вказуються сума вкладів, мета вкладів (отримання прибутку, інші цілі) та отриманий фінансовий результат за звітний рік по кожному виду спільної діяльності; ПАТ "Торговельно-пiдприємницький центр" не проводить спiльної дiяльностi з iншими органiзацiями, пiдприємствами, установами.
будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій; Протягом звiтного перiоду з боку третiх осiб не надходило пропозицiй щодо реорганiзацiї Товариства.
опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо); Органiзацiя бухгалтерського облiку та облiкова полiтика товариства визначена наказом голови правлiння ПАТ "Торговельно-пiдприємницький центр" "Про облiкову полiтику" за №52 вiд 29.12.2011 року .Облiкова полiтика пiдприємства, обумовлена в наказi № 52 вiд 29.12.2011 року вiдповiдає вимогам нормативних документiв, в т.ч. МСФЗ.
Основнi принципи облiкової полiтики

Датою переходу на МСФЗ прийнято 01.01.2010 року. Пiдготовка першої фiнансової звiтностi за МСФЗ здiйснювалася з врахуванням положень МСФЗ 1 «Перше застосування Мiжднародних стандартiв фiнансової звiтностi».

1 Принцип нарахування
Застосовується принцип нарахування для доходiв та витрат.
Виходячи з цього принципу, доходи в Звiтi про сукупний прибуток вiдображаються в перiодi їх виникнення, а витрати - на пiдставi вiдповiдностi доходам, що забезпечує визначення фiнансового результату звiтного перiоду шляхом спiвставлення доходiв звiтного периоду з витратами, якi були здiйсненi для отримання цих доходiв.

2 Доходи вiд оренди
Договора оренди, за умовами яких до арендатора переходять всi суттєвi риски та вигоди, витiкаючi з права власностi, класифiкуються як фiнансова оренда. Всi iншi договори оренди класифiкуються як операцiйна оренда.
Дохiд вiд операцiйної оренди визнається рiвномiрно на протязi термiну оренди.

3 Надання послуг
Виручка за договорами надання послуг (виконання робiт) визнається виходячи з мiри завершеностi. Мiра завершеностi надання послуг (виконання робiт) визначається шляхом вивчення виконаної роботи з вiдображенням в облiку доходiв в тому звiтному перiодi, в якому наданi послуги.

4 Грошовi кошти та їх еквiваленти
Грошовi кошти включають готiвковi кошти в касi i кошти на банкiвських рахунках, банкiвськi депозити до запитання, iншi високолiквiднi фiнансовi вклади з термiном погашення до трьох мiсяцiв, якi вiльно конвертуються у вiдповiднi суми грошових коштiв, та ризик змiни вартостi яких, є незначним.
Вiдсотки по депозиту визнаються в складi операцiйної дiяльностi.
Звiт про рух грошових коштiв складається прямим методом.

5 Валюта
Iндивiдуальна фiнансова звiтнiсть пiдприємства представлена у валютi основного економичного середовища, в которому вона здiйснює свою дiяльнiсть (її функцiональнiй валютi). Функцiональною валютою для пiдприємства є гривна.
При пiдготовцi фiнансової звiтностi операцiї в валютi, вiдмiннiй вiд функциональної валюти («iноземна валюта»), вiдображаються за курсом валюти на дату операцiї. Грошовi статтi, вираженi в iноземнiй валютi, перераховуються за вiдповiдним валютним курсом на дату складання звiтностi. Негрошовi статтi, вiдображенi за iсторичною вартiстю, вiдображеною в iноземнiй валютi, не перераховуються.
Фiнансовий результат вiд курсовых рiзниць вiдображається в прибутку (збитках) в перiодi виникнення.

6 Фiнансовi активи
Фiнансовi iнвестицiї
Для облiку фiнансових iнвестицiй в асоцiйованi та дочiрнi пiдприємства застосовується метод участi в капиталi. Згiдно методу участi в капиталi iнвестицiя спочатку визнається за собiвартiстю, а на дату звiтностi коригується згiдно iз змiною долi iнвестора в чистих активах об'єкту iнвестування. Прибуток та збиток iнвестора включають долю iнвестора в прибутку або збитку об'екту iнвестування.
Дебiторська заборгованiсть
Для облiку дебiторської заборгованостi застосовуються МСБУ 32 "Фiнансовi iнструменти: представлення", МСБУ 39 "Фiнансовi iнструменти: визначення i оцiнка", МСФО 7 "Фiнансовi iнструменти: розкриття iнформацiї".
Розмiр резерву сумнiвних боргiв визначається по методу застосування абсолютної суми сумнiвної заборгованостi на пiдставi аналiзу платоспроможностi окремих дебiторiв.
Класифiкацiя дебiторської заборгованостi проводиться по термiнам її непогашення. Як сумнiвна розцiнюється та заборгованiсть, яка не погашена бiльше 12 мiсяцiв.

7 Основнi засоби
Для облiку основних засобiв використовується МСБУ 16 "Основнi засоби".
Основнi засоби оцiнюються за iсторичної вартiстю. Таким чином, пiсля визнання активом, об'єкт основних засобiв облiковується за його собiвартiстю за вирахуванням накопиченої амортизацiї та збиткiв вiд зменшення корисностi.
Амортизацiя основних засобiв нараховується прямолiнейним методом, виходячи з термiну корисного використання, починаючи з мiсяца, наступного за мiсяцем, в якому об'єкт стал пригодним до використання. Лiквiдацiйна вартiсть вважається рiвною нулю. Нарахування амортизацiї припиняється, починаючи з мiсяца, наступного за мiсяцем вибуття об'єкту основних засобiв.
Термiни корисного використання встановлюються в залежностi вiд класифiкацiї основного засоба за наступними групами:
будiвлi та споруди вiд 5 до 50 рокiв;
комп'ютери, принтери, телефони – 4 роки;
кондицiонери – 5 рокiв;
обладнання та iнструменти – 5 рокiв;
холодильники, пилесоси – 5 рокiв;
автомобiлi – 7 рокiв;
офiснi меблi – 8 рокiв;
сигналiзацiї, контрольнi системи та пристрої – 10 рокiв.
Необоротнi матерiальнi активи, вартiстю до 2 500 грн. включно, вважаються малоцiнними, i вартiсть таких активiв вiдноситься на витрати в момент їх визнання.
Первiсна вартiсть основних засобiв збiльшується на суму витрат, пов'язаних з полiпшенням об'єкту (модернiзацiя, добудова, реконструкцiя и т.i.), яке призводить до збiльшення майбутнiх економiчних вигiд. Витрати, якi здiйснюються для пiдтримання об'єкту в станi придатному для використання, включаються в склад витрат.
Очiкуванi термiни корисного використання, балансова вартiсть i метод нарахування амортизацiї основних засобiв аналiзується в кiнцi кожного року, при цьому всi змiни в оцiнках вiдображаються у звiтностi без перегляду порiвняльних показникiв.
Дохiд або збиток вiд продажу чи iншого вибуття об'єктiв основних засобiв визначається як рiзниця мiж цiною продажу та балансовою вартiстю цих об'єктов.

8 Iнвестицiйна нерухомiсть
Iнвестицiйна нерухомiсть представляє собою об'єкти, якi використовуються для отримання орендної плати та/або прирощення капиталу (в тому числi об'єкти, що будуються).
Для облiку iнвестицiйної нерухомостi використовується МСФЗ 40 "Iнвестицiйна нерухомiсть".
На момент переходу iнвестицiйна нерухомiсть вiдображена у фiнансовiй звiтностi за справедливою вартiстю (проведена оцiнка з залученням незалежного оцiнщика), а для подальшого облiку iнвестицiйної нерухомостi використовується модель собiвартостi. Тобто об'єкт облiковується за його собiвартiстю, зменшеною на суму амортизацiї з врахуванням збиткiв вiд зменшення корисностi та вигод вiд її вiдновлення.
Бiльшу частину площ будiвель та споруд передано в операцiйну оренду. Нерухомiсть, яка занята ПАТ «Торговельно-пiдприємницький центр», розглядається як iнвестицiйна нерухомiсть, навiть якщо ця частина не утримується з iнвестицiйною метою. Тому, весь об'єкт нерухомостi вiдноситься до iнвестицiйної нерухомостi.
Сума дооцiнки будiвель та споруд, яка виникла пiсля оцiнки iнвестицiйної нерухомостi за справедливою вартiстю на момент переходу на МСФЗ, щомiсячно вiдноситься на нерозподiлений прибуток рiвними частками виходячи iз термiну корисного використання об'єктiв.

9 Нематерiальнi активи
Для облiку нематерiальних активiв застосовується МСБУ 38 "Нематерiальнi активи".
Нематерiальнi активи оцiнюються за iсторичною вартiстю. Таким чином, пiсле визнання активом, нематерiальний актив облiковується за його собiвартiстю за вирахуванням накопиченої амортизацiї та збиткiв вiд зменшення корисностi.
Амортизацiя нематерiальних активiв нараховується прямолiнiйним методом, виходячи iз термiну корисного використання, починаючи з мiсяца, наступного за мiсяцем, в якому актив став придатним до використання. Лiквiдацiйна вартiсть вважається рiвною нулю. Нарахування амортизацiї припиняється, починаючи з мiсяца, наступного за мiсяцем вибуття нематерiального активу.
Термiн корисного використання нематерiальних активiв - 5 рокiв.
Очiкуванi термiни корисного використання та метод нарахування амортизацiї аналiзуються в кiнцi кожного звiтного перiоду, при цьому всi змiни в оцiнках вiдображаються у звiтностi без перегляду порiвняльних показникiв.

10 Необоротнi активи, призначенi для продажу
Необоротнi активи та групи активiв класифiкуються як призначенi для продажу, якщо їх балансова вартiсть буде вiдшкодована в основному не в процесi використання у виробничiй дiяльностi, а при наступному продажу. Дана умова вважається виконаною, якщо актив (чи група активiв) може бути проданим у своєму поточному станi, та iснує висока вiрогiднiсть продажу.
Керiвництво повинно закiнчити продаж активу на протязi одного року з моменту його класифiкацiї як призначеного для продажу.
Необоротнi активи (та групи активiв), класифiкованi як призначенi для продажу, оцiнюються за найменшою з двох величин: залишкової вартостi на момент рекласифiкацiї та справедливої вартостi за вирахуванням затрат на продаж.

11 Запаси
Запаси оцiнюються за найменшою з двох величин: собiвартостi та можливої чистої реалiзацiйної вартостi. Метод оцiнки вибуття запасiв – за собiвартiстю перших за часом надходження (FIFO).

12 Винагорода робiтникiв
Заробiтна плата робiтникiв, яка вiдноситься до трудової дiяльностi звiтного перiоду, визнається витратами звiтного перiоду.
Пiдприємство зобов'язано здiйснювати встановленi вiдрахування з єдиного соцiального внеску до Пенсiйного фонду України. Цi витрати вiдносяться до витрат поточного перiоду. Всi кошти, що перераховуються до Пенсiйного фонду України, сплачуються в формi страхових внескiв, якi розраховуються шляхом застосування до суми нарахованої зарабiтної плати кожного робiтника вiдсоткової ставки яка визначається на пiдставi дiючого законодавства.

13 Формування резерву на оплату вiдпусток
Створюється резерв на оплату вiдпусток робiтникiв та виконання гарантiйних зобов'язань.

14 Формування резервiв майбутнiх витрат
Резерви майбутнiх витрат вiдображаються в облiку, коли є зобов'язання, якi виникли у результатi минулих подiй, та iснує висока вiрогiднiсть того, що їх буде необхiдно погасити, а розмiр таких зобов'язань може бути оцiнено.
Розмiр резерву майбутнiх витрат, що вiдображається в облiку, представляє собою найкращу оцiнку суми, необхiдної для погашення зобов'язань, визначену на звiтну дату з урахуванням рискiв та невизначеностей, характерних для цих зобов'язань. Якщо величина резерву майбутнiх витрат розраховується на пiдставi передбачуваних грошових потокiв з погашення зобов'язань, то резерв майбутнiх витрат визначається як дисконтована вартiсть таких грошових потокiв.
Зобов'язання по збитковим договорам враховуються в складi резерву майбутнiх витрат i оцiнюються по тим же принципам. Договiр вважається збитковим, якщо пiдприємство прийняло на себе договiрнi зобов'язання, виконання яких пов'язано з неминучими збитками, тобто сума витрат по виконанню зобов'язань перебiльшує економiчнi вигоди, якi iмовiрно будуть отриманi згiдно iз договором.

15 Податок на прибуток
Витрати з податку на прибуток представляють собою суму поточного та вiдстроченого податку.
Поточний податок
Сума поточного податку визначається виходячi з розмiру оподатковуваного прибутку за рiк.
Оподатковуваний прибуток вiдрiзняється вiд прибутку, вiдображеного у фiнансовому звiтi через статтi доходiв чи витрат, що пiдлягають оподаткуванню або вирахуванню для цiлей оподаткування в iншi роки, а також виключає взагалi тi що не пiдлягають оподаткуванню або вирахуванню для цiлей оподаткування статтi. Зобов'язання за поточним податком на прибуток розраховуються з використанням ставок оподаткування, затверджених законодавством на звiтну дату.
Вiдстрочений податок
Вiдстрочений податок признається у вiдношеннi тимчасових рiзниць мiж балансовою вартiстю активiв та зобов'язань, вiдображених у фiнансовiй звiтностi, та вiдповiдними даними податкового облiку, якi використовуються при розрахунку оподатковуваного прибутку. Вiдстроченi податковi зобов'язання, як правило, вiдображаються з урахуванням всiх оподатковуваних тимчасових рiзниць. Вiдстроченi податковi активи вiдображаються з урахуванням всiх вiд'ємних тимчасових рiзниць при умовi високої вiрогiдностi наявностi в майбутньому оподатковуваного балансового прибутку, для використання цих тимчасових рiзниць.
Податковi активи та зобов'язання не вiдображаються у фiнансовiй звiтностi, якщо тимчасовi рiзницi пов'язанi з гудвiлом або виникають внаслiдок первiсного визнання iнших активiв та зобов'язань в рамках угод (окрiм угод по об'єднанню бiзнесу), якi не впливають на оподатковуваний та бухгалтерський прибуток.
Вiдстроченi податковi активи та зобов'язання з податку на прибуток розраховуються з використанням ставок оподаткування (а також положень податкового законодавства), якi були затвердженi законодавством на звiтну дату та, як передбачається, будуть дiяти в перiод реалiзацiї податкового активу чи погашення зобов'язання.
Вiдстроченi податковi активи та зобов'язання вiдображаються у звiтностi звернуто, якщо вiдносяться до податку на прибуток, що стягується одним податковим органом.
Нарахування вiдстроченого податкового активу або зобов'язання проводиться на дату складання рiчної фiнансової звiтностi.
Поточний та вiдстрочений податок за звiтний перiод
Поточнi та вiдстроченi податки визнаються в прибутках та збитках, крiм випадкiв, коли вони вiдносяться до статей, що прямо вiдносяться до складу iншого сукупного доходу або власного капiталу (у цьому випадку вiдповiдний податок також визнається напряму в капiталi), або коли вони визнаються в результатi первiсного вiдображення угод по об'єднанню бiзнесу. Податковий ефект угод по об'єднанню бiзнесу вiдображається при облiку цих угод.
основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, за рахунок продажу яких емітент отримав 10 або більше відсотків доходу за звітний рік, у тому числі обсяги виробництва (у натуральному та грошовому виразі), середньореалізаційні ціни, суму виручки, окремо надається інформація про загальну суму експорту, а також частку експорту в загальному обсязі продажів, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його становище на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання, у разі якщо емітент здійснює свою діяльність у декількох країнах, необхідно зазначити ті країни, у яких емітентом отримано 10 або більше відсотків від загальної суми доходів за звітний рік; До 1998 року Товариство займалося виробництвом зварювального обладнання та апаратури для автоматизацiї теплових процесiв електростанцiй. У зв"язку iз рiзким зменшенням попиту, застарiлим обладнанням, заборгованiстю по бюджетним платежам, вiдсутнiстю обiгових коштiв, Товариство припинило випуск продукцiї. З 2000 р. Товариство поетапно, до цього часу, займається ремонтом i реконструкцiєю примiщень, пiдготовкою їх до здачi в оренду- перепрофiлюванням пiдприємства та органiзацiєю бiзнес-центру, впровадженням рiзних послуг для покращення роботи орендарям. У звiтному перiодi продовжувалась робота по ремонту фасадiв, дахiв, внутрiшнiх примiщень корпусiв. Проводилась робота по пiдготовцi документацiї до приватизацiї їдальнi, що знаходиться на балансi акцiонерного товариства та розташована на територiї пiдприємства i не увiйшла до статутного фонду Товариства як об"єкт соцiальної сфери пiд час приватизацi . Проводиться поетапна системна робота по замiнi водопроводiв та електромереж для забезпечення надiйного енергопостачання, водовiдведення. Для забезпечення стабiльної роботи пiдприємства покращуються умови примiщень, пiдвищується рiвень та обсяг послуг, що надаються орендарям. В звiтному роцi основним видом дiяльностi товариства є надання в оренду власної нерухомостi. Перспективними планами розвитку емiтента є проведення робiт для покращення стану активiв товариства та отримання бiльших доходiв вiд здачi їх в оренду.
основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування; У 2013 роцi був проданий за оцiночною вартiстю автомобiль Toyota RAV 4, придбаний у 2007 роцi. Також у 2013 роцi був придбаний автомобiль Hundai Santa Fe вартiстю 314,8 тис.грн., а також трактор "Беларус" вартiстю 162,08 тис.грн., трансформатор вартiстю 90,04 тис.грн. Протягом останнiх п'яти рокiв щорiчно проводяться ремонти та вiдновлення будiвель та споруд, ремонт дахiв примiщень, що значно збiльшує їх початкову вiдновну вартiсть. На виконання рiшення загальних зборiв акцiонерiв у звiтному перiодi з чистого прибутку придбанi iнвестицiї в розмiрi 109,0 тис.грн. якi облiковуються за методом участi в капiталi, а саме придбанi корпоративнi права ТОВ "ПРОМ АГРО ПРОЕКТ". З урахуванням iнвестицiй, здiйснених товариством у придбання корпоративних прав в статутному капiталi ТОВ "ПРОМ АГРО ПРОЕКТ" у попереднi роки, станом на кiнець звiтного перiоду (2014 р.) загальна сума iнвестицiй склала 2814,0 тис.грн.
правочини з власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, афілійованими особами, зокрема всі правочини, укладені протягом звітного року між емітентом або його дочірніми/залежними підприємствами, відокремленими підрозділами, з одного боку, і власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, з іншого боку. За цими правочинами зазначаються: дата, сторони правочину, його зміст, сума, підстава укладання та методика ціноутворення, застосована емітентом для визначення суми правочину та за необхідності інша інформація; У вереснi 2014 року був укладений договiр про надання безвiдсоткової позики з членом наглядової ради Чижом К.А.
Дата укладення договору - 01 вересня 2014 року.
Сторони договору - ПАТ "ТПЦ" (позикодавець) та Чиж К.А. (позичальник).
Змiст договору - надання безвiдсоткової позики термiном на 12 (дванадцять) мiсяцiв з правом повернення будь-якими сумами протягом року, в тому числi однiєю сумою в кiнцi термiну.
Сума договору - 1000000 (Один мiльйон) грн.
Пiдстава укладення договору - заява Чижа К.А., рiшення наглядової ради ПАТ "ТПЦ" (протокол № 05 вiд 26.08.2014 р.). Чиж К.А. участi у голосуваннi не брав.
основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства плани капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, у тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення; На даний час пiдприємство має у власностi 15 будiвель та споруд, трасформаторну пiдстанцiю, 8 топкових з двома мiнiкотлами в кожнiй, розгалуджену систему електроводопостачання. Пiдприємство орендує примiщення їдальнi, що є державною власнiстю i не увiйшло до статутного капiталу Товариства пiд час приватизацiї (Договiр з Регiональним вiддiленням Фонду державного майна Україна № 6358 вiд 29 грудня 2012 року). Всi основнi засоби знаходяться за адресою: вул. Василькiвська, 34. Пiдприємство здiйснює свою дiяльнiсть з урахуванням забезпечення охорони навколишнього середовища, санiтарного та епiдемiологiчного стану населення. Переоцiнка основних засобiв протягом звiтного перiоду не проводилася. В 2014 роцi здiйснено капiтальний ремонт санузлiв загальною вартiстю 549,46 тис.грн. Проведений ремонт фасаду в корпусi "Г" загальною вартiстю 191,88 тис.грн. Проведена замiна двох котлiв загальною вартiстю 147,46тис.грн.'
проблеми, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень; Залежнiсть вiд законодавчих чи економiчних обмежень незначна.
факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства; У звiтному роцi значних штрафiв товариству нараховано не було. Була пеня за невчасну сплату податку на додану вартiсть в розмiрi 110,00 грн.
опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента; Фiнансування планiв i проектiв, якi щорiчно затверджуються Наглядовою радою та Загальними зборами акцiонерiв товариства, здiйснюється за рахунок власних коштiв пiдприємства та за рахунок чистого прибутку пiдприємства. Товариство є цiлком лiквiдне та фiнансово незалежне.
вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та очікувані прибутки від виконання цих договорів; На кiнець звiтного перiоду укладених, але не виконаних договорiв немає.
стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому); В подальшому Товариство планує продовжувати роботи по реконструкцiї та ремонту, благоустрою будiвель, споруд, примiщень, внутрiшньої територiї, проведення капiтального ремонту електро-водо-каналiзацiйних мереж, що призведе до покращення їх стану та характеристик i отримання в майбутньову бiльших вигiд.
опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік; У звiтному перiодi емiтентом не проводилося дослiджень та розробок.
судові справи, за якими розглядаються позовні вимоги у розмірі на суму 10 або більше відсотків активів емітента або дочірнього підприємства станом на початок року, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства, або судові справи, стороною в яких виступають посадові особи емітента (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається; У 2014 роцi судовi справи, в яких товариство виступало би стороною, вiдсутнi.
інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі за наявності інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі. Вся iнша необхiдна iнформацiя викладена у звiтi.