Приватне акціонерне товариство "Торговельно-підприємницький центр"

Код за ЄДРПОУ: 05414775
Телефон: (044)257-50-00
e-mail: t.jaremenko@tpcentre.com.ua
Юридична адреса: 03022, м.Київ, вул.Васильківська, 34
 
Дата розміщення: 28.04.2015

Річний звіт за 2014 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Публiчне акцiонерне товариство «Торговельно-пiдприємницький центр»
Фiнансова звiтнiсть на 31 грудня 2014 р. та за рiк, що закiнчився на цю дату
Примiтки до фiнансової звiтностi за рiк, що закiнчився 31 грудня 2014 р.


Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi за 2014 рiк
ПУБЛIЧНОГО АКЦIОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА
«ТОРГОВЕЛЬНО-ПIДПРИЄМНИЦЬКИЙ ЦЕНТР»


1. Загальна iнформацiя

1.1. Органiзацiйна структура та дiяльнiсть товариства
Публiчне акцiонерне товариство «Торговельно-пiдприємницький центр» перейменоване з Вiдкритого акцiонерного товариства „Торговельно-пiдприємницький центр”, яке було правонаступником вiдкритого акцiонерного товариства „Київський завод „Електрик”, що було засноване вiдповiдно до наказу Мiнiстерства енергетики та електрифiкацiї України вiд 10.05.1994р. № 118 шляхом перетворення в процесi корпоратизацiї державного пiдприємства Київського дослiдно-експериментального заводу засобiв автоматичного управлiння державного виробничого об’єднання „Енергоавтоматика” у вiдкрите акцiонерне товариство вiдповiдно до Указу Президента України „Про корпоратизацiю пiдприємств” вiд 15.06.1993р. № 210 та наказу Регiонального вiддiлення Фонду державного майна України по м. Києву вiд 14.11.1994р. № 990-17 „Про прийняття рiшення щодо приватизацiї ВАТ „Київський завод „Електрик”.
Засновником Товариства є Мiнiстерство енергетики та електрифiкацiї України.
Органiзацiйно-правова форма Товариства - акцiонерне товариство, тип акцiонерного товариства – публiчне акцiонерне товариство.
Публiчне акцiонерне товариство «Торговельно-пiдприємницький центр» було зареєстровано 24.02.1995 р. Голосiївською районною в мiстi Києвi державною адмiнiстрацiєю.
Мiсцезнаходження акцiонерного товариства: 03022, м. Київ, вул. Василькiвська, будинок 34.
Товариство створено з метою здiйснення пiдприємницької дiяльностi для одержання прибутку для власного розвитку та в iнтересах акцiонерiв товариства.
Основний вид дiяльностi протягом 2014 року - надання в оренду й експлуатацiю власного чи орендованого нерухомого майна.

1.2. Стан корпоративного управлiння

До структури управлiння товариством входять:
• загальнi збори акцiонерiв;
• наглядова рада в складi 4-х осiб;
• ревiзiйна комiсiя в складi 3-х осiб працюючих за Договорами цивiльно-правового характеру про надання послуг з виконання повноважень голови та членiв Ревiзiйної комiсiї;
• виконавчий орган товариства – правлiння в складi 3-х осiб.
Правлiння очолює Голова Правлiння.

Загальнi збори акцiонерiв є вищим органом товариства.
Загальнi збори акцiонерiв мають право приймати рiшення з усiх питань дiяльностi товариства.
До виключної компетенцiї Загальних зборiв належить:
1. Визначення основних напрямiв дiяльностi товариства;
2. Внесення змiн до статуту товариства;
3. Прийняття рiшення про розмiщення акцiй;
4. Прийняття рiшення про викуп товариством розмiщених ним акцiй, крiм випадкiв обов'язкового викупу акцiй, визначених законодавством;
5. Прийняття рiшення про анулювання викуплених товариством акцiй;
6. Прийняття рiшення про дроблення або консолiдацiю акцiй;
7. Прийняття рiшення про змiну типу товариства;
8. Затвердження положень про загальнi збори, наглядову раду, правлiння та ревiзiйну комiсiю (ревiзора) товариства, а також внесення змiн до них;
9. Затвердження рiчного звiту товариства;
10. Затвердження розподiлу прибутку i покриття збиткiв товариства;
11. Затвердження розмiру рiчних дивiдендiв;
12. Прийняття рiшень з питань порядку проведення загальних зборiв;
13. Обрання членiв наглядової ради, затвердження умов цивiльно-правових договорiв, трудових договорiв (контрактiв), що укладатимуться з ними, встановлення розмiру їх винагороди, обрання особи, яка уповноважується на пiдписання договорiв (контрактiв) з членами наглядової ради;
14. Прийняття рiшення про припинення повноважень членiв наглядової ради, за винятком випадкiв, встановлених законодавством;
15. Обрання членiв ревiзiйної комiсiї (ревiзора), прийняття рiшення про дострокове припинення їх повноважень;
16. Прийняття рiшення за наслiдками розгляду звiту наглядової ради, звiту правлiння, звiту ревiзiйної комiсiї (ревiзора). Затвердження висновкiв ревiзiйної комiсiї (ревiзора);
17. Затвердження принципiв (кодексу) корпоративного управлiння товариства;
18. Обрання членiв лiчильної комiсiї, прийняття рiшення про припинення їх повноважень;
19. Прийняття рiшення про вчинення значного правочину, якщо ринкова вартiсть майна, робiт або послуг, що є предметом такого правочину, перевищує 25 вiдсоткiв вартостi активiв за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi товариства;
20. Прийняття рiшення про видiл та припинення товариства, про лiквiдацiю товариства, обрання лiквiдацiйної комiсiї, затвердження порядку та строкiв лiквiдацiї, порядку розподiлу мiж акцiонерами майна, що залишається пiсля задоволення вимог кредиторiв, i затвердження лiквiдацiйного балансу;
21. Обрання комiсiї з припинення акцiонерного товариства.

Наглядова Рада є органом, що здiйснює захист прав акцiонерiв товариства, i в межах компетенцiї, визначеної цим статутом та законодавством України, контролює та регулює дiяльнiсть правлiння товариства.
Наглядова рада обирається загальними зборами акцiонерiв з числа фiзичних осiб, якi мають повну цивiльну дiєздатнiсть, та/або з числа юридичних осiб – акцiонерiв, у кiлькостi 4-х членiв.
Наглядова рада звiтує загальним зборам акцiонерiв про свою дiяльнiсть, загальний стан товариства та вжитi нею заходи на досягнення мети товариства.
Правлiння товариства є колегiальним виконавчим органом товариства, яке здiйснює керiвництво його поточною дiяльнiстю. Правлiння пiдзвiтне загальним зборам акцiонерiв i наглядовiй радi товариства та органiзує виконання їх рiшень.

Ревiзiйна комiсiя є органом товариства, який здiйснює контроль за фiнансово-господарською дiяльнiстю Товариства.
Ревiзiйне комiсiя пiдзвiтна Загальним зборам.
За пiдсумками перевiрки ревiзiйна комiсiя складає висновок. Без висновку ревiзiйної комiсiї загальнi збори не мають права затверджувати рiчний звiт товариства. Ревiзiйна комiсiя зобов’язана вимагати позачергового скликання загальних зборiв акцiонерiв, якщо виникла загроза iнтересам товариства або виявленi зловживання, допущенi службовими особами товариства.

2. Основнi принципи облiкової полiтики
Основнi положення облiкової полiтики, якi використовувались при пiдготовцi цiєї фiнансової звiтностi, описанi нижче. Облiкова полiтика протягом 2014 року була незмiнною та послiдовно застосовувалась у всiх перiодах, що вiдображенi у фiнансовiй звiтностi ПАТ «Торговельно-пiдприємницький центр» (надалi по тексту – Пiдприємство).

3. Основа складання фiнансової звiтностi

а) пiдтвердження вiдповiдностi
Ця фiнансова звiтнiсть ПАТ «Торговельно-пiдприємницький центр» була складена згiдно з вимогами Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi, якi чиннi на 31.12.2014 року.
Датою переходу пiдприємства до складання фiнансової звiтностi за МСФЗ є 01 сiчня 2010 року.
б) принципи оцiнки фiнансових показникiв
Фiнансова звiтнiсть пiдготовлена у вiдповiдностi з принципом облiку за iсторичною вартiстю, за винятком фiнансових iнструментiв, якi оцiнюються за справедливою вартiстю, змiни якої вiдображаються у складi прибутку або збитку за перiод, i активiв, наявних для продажу, вiдображених за справедливою вартiстю. Iсторична вартiсть визначається на основi справедливої вартостi винагороди, переданої в обмiн на активи.
в) функцiональна валюта та валюта подання даних фiнансової звiтностi
Функцiональною валютою Товариства є українська гривня, яка, будучи нацiональною валютою України, найкращим чином вiдображає економiчну сутнiсть бiльшостi проведених пiдприємством операцiй та пов'язаних з ними обставин, що впливають на її дiяльнiсть. При пiдготовцi фiнансової звiтностi операцiї в валютi, вiдмiннiй вiд функцiональної валюти («iноземна валюта»), вiдображаються за курсом валюти на дату операцiї. Грошовi статтi, вираженi в iноземнiй валютi, перераховуються за вiдповiдним валютним курсом на дату складання звiтностi. Негрошовi статтi, вiдображенi за iсторичною вартiстю, вiдображеною в iноземнiй валютi, не перераховуються.
Українська гривня є також валютою представлення даних цiєї фiнансової звiтностi.
Всi данi фiнансової звiтностi округленi з точнiстю до цiлих тисяч гривень.
г) використання оцiнок i суджень
Пiдготовка фiнансової звiтностi у вiдповiдностi до МСФО вимагає застосування деяких важливих бухгалтерських оцiнок. Вона також вимагає вiд керiвництва професiйних суджень пiд час застосування облiкової полiтики.
Керiвництво використовує ряд оцiнок i припущень щодо представлення активiв i зобов'язань та розкриття умовних активiв i зобов'язань при пiдготовцi цiєї фiнансової звiтностi у вiдповiдностi до вимог МСФЗ. Фактичнi результати можуть вiдрiзнятися вiд зазначених оцiнок.
Припущення i зробленi на їх основi розрахунковi оцiнки постiйно аналiзуються на предмет необхiдностi їх змiни. Змiни в попереднiх оцiнках визнаються у тому звiтному перiодi, коли цi оцiнки були переглянутi, i у всiх наступних перiодах, порушених зазначеними змiнами.
г) основа фiнансової звiтностi
Дана фiнансова звiтнiсть є iндивiдуальною фiнансовою звiтнiстю станом на 31.12.2014 року. ПАТ «Торговельно-пiдприємницький центр» має дочiрнє пiдприємство ТОВ „Пром Агро Проект”, в свою чергу Товариство є дочiрнiм пiдприємством для Компанiї „Рибеник Акциенгезелльшафт”. Згiдно з вимогами п.10 МСБУ 27 „Консолiдована та окрема фiнансова звiтнiсть” Товариство не складає консолiдовану фiнансову звiтнiсть.

4. Основнi принципи облiкової полiтики товариства
Принципи облiкової полiтики, описанi далi, послiдовно застосовувалися у звiтному перiодi, представленому в цiй фiнансовiй звiтностi.
4.1. Основнi засоби
Для оцiнки всiх класiв основних засобiв, застосовує модель облiку за iсторичною (фактичною) вартiстю.
У якостi основного засобу визнається актив, термiн використання якого бiльше року з вартiстю понад 2 500,00 грн. i щодо, якого виконуються критерiї визнання, встановленi для основного засобу МСФЗ 16.
Класифiкацiя об'єктiв основних засобiв та строк корисного використання встановлюється iндивiдуально для кожної групи основного засобу в залежностi вiд класифiкацiї за наступними групами:

№ п/п Назва основного засобу Термiн корисного використання
1 будiвлi та споруди Вiд 5 до 50 рокiв
2 комп'ютери, принтери, телефони 4 роки
3 кондицiонери 5 рокiв
4 обладнання та iнструменти 5 рокiв
5 холодильники, пилесоси 5 рокiв
6 автомобiлi 7 рокiв
7 офiснi меблi 8 рокiв
8 сигналiзацiї, контрольнi системи та пристрої 10 рокiв

Термiн корисного використання може бути змiнений, якщо очiкуваний термiн використання об'єкта основних засобiв, iстотно вiдрiзняється вiд попереднiх оцiнок (вiдбулася модернiзацiя активу, капiтальний ремонт). Перегляд строку корисного використання, методу нарахування амортизацiї та балансової вартостi основних засобiв Товариство робить кожен рiк, наприкiнцi рiчного звiтного перiоду. Всi змiни в оцiнках вiдображаються у звiтностi без перегляду порiвняльних показникiв.
Покомпонентний облiк (нарахування амортизацiї, списання i замiна компонента) застосовується для основних засобiв для яких є достовiрна оцiнка вартостi i строкiв корисного використання окремих компонентiв i ця вартiсть перевищує критерiй визнання (2,5 тис.грн.).
Амортизацiя нараховується за прямолiнiйним методом, для основних засобiв всiх Класiв, виходячи з термiну корисного використання, починаючи з мiсяця наступного за мiсяцем, в якому об’єкт став пригодним до використання незалежно вiд конкретної дати введення активу в експлуатацiю. Нарахування амортизацiї припиняється, починаючи з мiсяця, наступного за мiсяцем вибуття об’єкту основних засобiв.
Лiквiдацiйна вартiсть основних засобiв прийнята Пiдприємством нульовою.
4.2. Нематерiальнi активи
Для облiку Нематерiальних активiв застосовується МСБУ 38 „Нематерiальнi активи”. Нематерiальнi активи визнаються за iсторичною (фактичною) вартiстю. Пiсля визнання активом нематерiальний актив облiковується за його собiвартiстю за вирахуванням накопиченої амортизацiї та збиткiв вiд зменшення корисностi.
Строк корисного використання нематерiального активу становить 5 рокiв.
Очiкуванi строки корисного використання переглядаються в кiнцi кожного звiтного року, без ретроспективного порiвняння показникiв.
Для всiх класiв нематерiальних активiв Пiдприємство обирало прямолiнiйний метод нарахування амортизацiї.
Нематерiальнi активи, що мiстяться на фiзичному носiї, включаючи як нематерiальнi, так i матерiальнi елементи, враховуються у вiдповiднiсть до МСФЗ 16 «Основнi засоби» i включаються до складу вiдповiдного основного засобу.
4.3. Iнвестицiйна нерухомiсть
Iнвестицiйна нерухомiсть представляє собою об'єкти, якi використовуються для отримання орендної плати та/або прирощення капiталу. Для облiку iнвестицiйної нерухомостi використовується МСФЗ 40 „Iнвестицiйна нерухомiсть”.
Об'єкт, який не може бути проданий окремими частинами, класифiкують як iнвестицiйна нерухомiсть тiльки тодi, коли лише 15% площi цього об'єкту призначено для використання у виробництвi або постачаннi товарiв, наданнi послуг або в адмiнiстративних цiлях для власного використання.
Бiльшу частину площ будiвель та споруд передано в операцiйну оренду. Нерухомiсть, яка зайнята ПАТ «Торговельно-пiдприємницький центр», розглядається як iнвестицiйна нерухомiсть, навiть якщо ця частина не утримується з iнвестицiйною метою. Тому, весь об'єкт нерухомостi вiдноситься до iнвестицiйної нерухомостi
Пiдприємство обирає модель оцiнки за собiвартiстю (фактичною вартiстю) для всiх об'єктiв iнвестицiйної нерухомостi.
Включення до категорiї iнвестицiйної нерухомостi або виключення з даної категорiї проводиться тiльки при змiнi призначення об'єкта.
4.4. Запаси
Запаси оцiнюються за найменшою з величин: собiвартiстю або чистою вартiстю реалiзацiї.
В облiку використовується метод оцiнки вибуття запасiв – за собiвартiстю перших за часом надходження (FIFO).
В облiку iнформацiя по запасах збирається в розрiзi наступних класiв:
- сировина та матерiали;
- товари.
4.5. Необоротнi активи, призначенi для продажу
Необоротнi активи та групи активiв класифiкуються як призначенi для продажу, якщо їх балансова вартiсть буде вiдшкодована в основному не в процесi використання у виробничiй дiяльностi, а при наступному продажу.
Дана умова вважається виконаною, якщо актив (чи група активiв) може бути проданим у своєму поточному станi, та iснує висока вiрогiднiсть продажу
Керiвництво повинно закiнчити продаж активу на протязi одного року з моменту його класифiкацiї як призначеного для продажу.
Необоротнi активи (та групи активiв), класифiкованi як призначенi для продажу, оцiнюються за найменшою з двох величин: залишкової вартостi на момент рекласифiкацiї та справедливої вартостi за вирахуванням затрат на продаж.
4.6. Фiнансовi iнструменти: визнання та оцiнка
Пiдприємство проводить тестування на предмет знецiнення кожного фiнансового iнструмента окремо.
Комбiнування фiнансових iнструментiв у групи для додаткового тестування на знецiнення всiєї групи не проводиться у зв'язку з вiдсутнiстю iнструментiв зi схожими характеристиками ризику.
Потоки грошових коштiв, пов'язанi з короткостроковою дебiторською заборгованiстю, не дисконтуються, так як ефект вiд дисконтування вважається несуттєвим.
Для розрахунку резерву сумнiвних боргiв використовується по методу застосування абсолютної суми сумнiвної заборгованостi на пiдставi аналiзу платоспроможностi окремих дебiторiв.
Для облiку фiнансових iнвестицiй в асоцiйованi та дочiрнi пiдприємства застосовується метод участi в капиталi. Згiдно методу участi в капиталi iнвестицiя спочатку визнається за собiвартiстю, а на дату звiтностi коригується згiдно iз змiною долi iнвестора в чистих активах об'єкту iнвестування. Прибуток та збиток iнвестора включають долю iнвестора в прибутку або збитку об'єкту iнвестування.
4.7. Фiнансовi iнструменти: розкриття iнформацiї
Пiдприємство розкриває iнформацiю в розрiзi наступних класiв фiнансових iнструментiв:
фiнансовi iнструменти, якi оцiнюються за амортизацiйною вартiстю:
- дебiторська заборгованiсть;
- кредиторська заборгованiсть;
- депозитнi вклади.
Розмежування депозитних вкладiв мiж фiнансовими активами та еквiвалентами коштiв здiйснюється наступним чином:
- до фiнансових активiв вiдносяться - депозитнi вклади без права розриву з термiном до погашення бiльше 3-х мiсяцiв;
- до еквiвалентiв грошових коштiв вiдносяться - всi iншi депозитнi вклади.
Крiм того, дебiторська заборгованiсть у свою чергу облiковується за такими пiдкласами:
- дебiторська заборгованiсть за товари/роботи/послуги;
- дебiторська заборгованiсть з оренди;
- дебiторська заборгованiсть по операцiям з державою;
- iнша дебiторська заборгованiсть.
Кредиторська заборгованiсть облiковується в розрiзi:
- кредиторська заборгованiсть за товари/роботи/послуги;
- кредиторська заборгованiсть з оренди;
- кредиторська заборгованiсть по операцiям з державою;
- iнша кредиторська заборгованiсть.
Пiдприємство не веде дiяльностi пов'язаної з покупкою / продажем активiв на стандартних умовах (купiвля / продаж «бiржових» товарiв).
Пiдприємство не має зобов'язань, оцiнка яких здiйснюється за справедливою вартiстю.
4.8. Резерви
Облiк резервiв проводиться в розрiзi наступних класiв:
1) резерви сумнiвних боргiв;
Розмiр резерву сумнiвних боргiв визначається по методу застосування абсолютної суми сумнiвної заборгованостi на пiдставi аналiзу платоспроможностi окремих дебiторiв.
Класифiкацiя дебiторської заборгованостi проводиться по термiнам її непогашення. Сумнiвною дебiторською заборгованiстю розцiнюється заборгованiсть, яка не погашена понад 12 мiсяцiв.
2) резерв на оплату вiдпусток.
Резерви майбутнiх витрат вiдображаються в облiку, коли є зобов'язання, якi виникли у результатi минулих подiй, та iснує висока вiрогiднiсть того, що їх буде необхiдно погасити, а розмiр таких зобов'язань може бути оцiнено.
4.9. Виплати працiвникам
Заробiтна плата робiтникiв, яка вiдноситься до трудової дiяльностi звiтного перiоду, визнається витратами звiтного перiоду.
Розмiр винагород за пенсiйними планами з установленими виплатами є неiстотним для Товариства, тому актуарнi розрахунки не проводилися i витрати визнавалися у фактично понесеному в даному перiодi розмiрi.
Пiдприємство не розмежовує у Балансi короткострокову та довгострокову частини активiв i зобов'язань, що виникають у зв'язку з наданням виплат по закiнченню трудової дiяльностi.
4.10. Акцiонерний капiтал i дивiденди
Звичайнi акцiї вiдображаються у складi власних засобiв. Додатковi витрати, безпосередньо пов'язанi з випуском звичайних акцiй, визнаються з урахуванням оподаткування як зменшення власних засобiв.
У разi викупу акцiй, визнаних як власнi засоби, сплачена сума, включаючи витрати, безпосередньо пов'язанi з даними викупом, вiдображається за вирахуванням оподаткування як зменшення власних засобiв. Викупленi акцiї класифiкуються як власнi акцiї, викупленi у акцiонерiв, i вiдображаються як зменшення загальної величини власних засобiв. Сума, виручена в результатi подальшого продажу або повторного розмiщення власних викуплених акцiй, визнається як збiльшення власних засобiв, а прибуток або збиток, що виникають в результатi даної операцiї, включаються до складу / виключаються зi складу нерозподiленого прибутку.
Можливiсть пiдприємства оголошувати та виплачувати дивiденди пiдпадає пiд регулювання чинного законодавства України.
Дивiденди вiдображаються у фiнансовiй звiтностi як розподiл нерозподiленого прибутку у мiру їх оголошення.
4.11. Подання фiнансової звiтностi
Пiдприємство визначає операцiйним циклом перiод в 12 мiсяцiв.
Тривалiсть фiнансового року приймається рiвною тривалостi календарного, початок фiнансового року збiгається з початком календарного. На щоквартальнiй основi готується промiжна фiнансова звiтнiсть.
4.12. Наповнення елементiв звiту про прибутки та збитки
12.1.Витрати
Пiдприємство класифiкує витрати за їх характером i збирає по наступних статтях:
- матерiальнi витрати;
- витрати на оплату працi;
- вiдрахування на соцiальнi заходи;
- амортизацiя;
- iншi витрати (IAS 1 п.102).
Пiдприємство класифiкує витрати за функцiями i збирає їх в наступних статтях:
- собiвартiсть продажу товарiв / робiт / послуг;
- загальновиробничi витрати;
- адмiнiстративнi витрати;
- фiнансовi витрати;
- витрати вiд участi в капiталi;
- витрати з податку на прибуток;
- iншi витрати (по функцiям).
12.2.Доходи
Пiдприємство класифiкує доходи i збирає їх за такими статтями:
- дохiд вiд реалiзацiї товарiв/послуг;
- iншi операцiйнi доходи;
- iншi доходи.
4.13.Наповнення елементiв звiту по iншому сукупному прибутку
Пiдприємство класифiкує iншi сукупнi прибутки / збитки i збирає їх за такими статтями:
- прибутки / збитки вiд переоцiнки ОЗ та НА;
- частка в прибутку збитку асоцiйованих компанiй;
- актуарний прибуток/збиток за пенсiйними планами зi встановленими виплатами;
- податок на прибуток компонентiв iншого сукупного прибутку;
- прибутки / збитки вiд курсових рiзниць при перерахунку закордонних дочiрнiх компанiй.
4.14. Звiт про рух грошових коштiв
Пiдприємство подає вiдомостi про Рух Грошових Коштiв вiд операцiйної дiяльностi використовуючи прямий метод.
Виплаченi дивiденди враховуються як рух грошових коштiв вiд фiнансової дiяльностi.
Класифiкацiя грошових коштiв та їх еквiвалентiв:
- грошовi кошти в нацiональнiй валютi;
- грошовi кошти в iноземнiй валютi;
- депозити в нацiональнiй валютi;
- депозити в iноземнiй валютi.
4.15. Застосування змiн облiкової полiтики
У разi змiни даної облiкової полiтики використовується ретроспективне застосування.
4.16. Iстотнi помилки та їх коригування
Iстотною помилкою вважається помилка, величина впливу якої на будь-яку статтю фiнансової звiтностi становить бiльше 5% валюти балансу на початок поточного фiнансового року, але не менше 100 000 грн. Така помилка виправляються шляхом ретроспективного перерахунку, при цьому в примiтках розкривається характер i сума кожного коригування.
4.17. Подiї пiсля закiнчення звiтного перiоду
Органом пiдприємства, що затверджує фiнансову звiтнiсть до випуску, є Голова Правлiння ПАТ «Торговельно-пiдприємницький центр».
4.18.Оренда
У Пiдприємства вiдсутнi умови щодо визначення та облiку фiнансової оренди.
Для операцiйної оренди її доходи i витрати для орендаря визнаються рiвномiрно на пiдставi термiну дiї договору оренди.
4.19. Надання послуг
Виручка за договорами надання послуг (виконання робiт) визнається виходячи зi стадiї завершеностi. Стадiя завершеностi надання послуг (виконання робiт) визначається шляхом вивчення виконаної роботи з вiдображенням в облiку доходiв в тому звiтному перiодi, в якому наданi послуги.
4.20. Податок на прибуток
Сума податку на прибуток включає суму поточного податку за рiк i суму вiдкладеного податку. Податок на прибуток вiдображається у складi прибутку або збитку в повному обсязi, за винятком сум, що вiдносяться до операцiй, що вiдображаються в iншому сукупному прибутку, або до операцiй з власниками, вiдображаються безпосередньо на рахунку власних коштiв, якi, вiдповiдно, вiдображаються в iншому сукупному прибутку або безпосередньо у складi власних засобiв.
Поточний податок на прибуток розраховується виходячи з передбачуваного розмiру оподатковуваного прибутку за звiтний перiод з урахуванням ставок з податку на прибуток, що дiяли станом на звiтну дату, а також суми зобов'язань, що виникли в результатi уточнення сум податку на прибуток за попереднi звiтнi перiоди.
Вiдстрочений податок вiдображається в вiдношеннi тимчасових рiзниць, що виникають мiж балансовою вартiстю активiв i зобов'язань, яка визначається для цiлей їх вiдображення у фiнансовiй звiтностi, та їх податковою базою. Вiдстрочений податок не визнається у вiдношеннi наступних тимчасових рiзниць: рiзницi, пов'язанi з вiдображенням у фiнансовiй звiтностi гудвiлу i не зменшують базу оподаткування; рiзницi, що вiдносяться до активiв i зобов'язаннями, факт первiсного вiдображення яких не впливає нi на бухгалтерську, нi на оподатковуваний прибуток.
Величина вiдстроченого податку визначається виходячи з податкових ставок, якi будуть застосовуватися в майбутньому, в момент вiдновлення тимчасових рiзниць, ґрунтуючись на чинних або в введених в дiю законiв станом на звiтну дату.
Вимоги та зобов'язання по вiдстроченому податку згортаються в тому випадку, якщо мається юридична пiдстава зачитувати один проти одного суми вимог i зобов'язань щодо поточного податку на прибуток. Вимоги по вiдстроченому податку вiдображаються в тiй мiрi, в якiй iснує ймовiрнiсть того, що в майбутньому буде отриманий оподатковуваний прибуток, достатнiй для покриття тимчасових рiзниць, неприйнятих витрат по податках i невикористаних податкових пiльг. Розмiр вимог по вiдстроченому податку зменшується в тiй мiрi, в якiй не iснує бiльше ймовiрностi того, що буде отримана вiдповiдна вигода вiд реалiзацiї податкових вимог.
4.21. Прибуток на акцiю
Пiдприємство представляє показник базового прибутку на акцiю у вiдношеннi своїх звичайних акцiй. Базовий прибуток на акцiю розраховується як частка вiд дiлення прибутку або збитку, що належать власникам звичайних акцiй пiдприємства, на середньозважену кiлькiсть звичайних акцiй, що перебувають в обiгу протягом звiтного перiоду.
4.22. Розкриття суттєвих строк Балансу (Звiт про фiнансовий стан).
Станом на 31 грудня 2014 року у фiнансовiй звiтностi «Торговельно-пiдприємницький центр» загальна сума активiв склала 196 366 тис. грн.
Основнi засоби та iнвестицiйна нерухомiсть
Рух основних засобiв та iнвестицiйної нерухомостi за рiк, що закiнчився 31 грудня 2014 р. представлений таким чином:
Вартiсть
у тис. грн. Залишок на 01.01.2014 Надход-ження Вибуття Залишок на 31.12.2014
Iнвестицiйна нерухомiсть 206528 206528
Будинки, споруди та передавальнi пристрої 4844 4844
Машини та обладнання 406 61 467
Транспортнi засоби 539 539
Iнструменти, прилади, iнвентар 222 5 227
Iншi основнi засоби 93 93
Усього 212632 66 212698

Знос основних засобiв:

Вартiсть
у тис. грн. Залишок на 01.01.2014 Нараховано зносу за рiк Вибуття Залишок на 31.12.2014
Iнвестицiйна нерухомiсть 18657 4827 23484
Будинки, споруди та передавальнi пристрої, 161 161 322
Машини та обладнання 356 43 399
Транспортнi засоби 93 68 161
Iнструменти, прилади, iнвентар 178 2 180
Iншi основнi засоби 61 7 68
Усього 19506 5108 24614

Чиста балансова вартiсть основних засобiв та iнвестицiйної нерухомостi:
Вартiсть у тис. грн. Залишок на
01.01.2014 31.12.2014
Iнвестицiйна нерухомiсть 187871 183044
Будинки, споруди та передавальнi пристрої 4683 4522
Машини та обладнання 50 68
Транспортнi засоби 446 378
Iнструменти, прилади, iнвентар 44 47
Iншi основнi засоби 32 25
Усього 193126 188084
Довгостроковi фiнансовi iнвестицiї
ПАТ ТПЦ станом на 31.12.2014 р. володiло довгостроковими фiнансовими iнвестицiями – вкладами в статутний капiтал ТОВ «ПРОМ АГРО ПРОЕКТ». Частка ПАТ ТПЦ в товариствi «ПРОМ АГРО ПРОЕКТ» складає 93,86% i облiковується методом участi в капiталi. На дату балансу вартiсть iнвестицiї вiдображається за вартiстю, що визначається з урахуванням змiни загальної величини власного капiталу об’єкта iнвестування.
Балансова вартiсть збiльшується на суму платежiв безпосередньо пов’язаних з придбанням фiнансової iнвестицiї та зменшується на суму, що є часткою iнвестора в чистому збитку об’єкта iнвестування за звiтний перiод, iз включенням цiєї суми до складу втрат вiд участi в капiталi.
Змiни фiнансової iнвестицiї за звiтний рiк 01.01.2014 31.12.2014
Доля в статутному капиталi ТОВ "Пром Агро Проект", в % 93,69 93,86
Вартiсть фiнансової iнвестицiї на початок року 2 807 2809
Збiльшення вартостi фiнансової iнвестицiї за рiк 100 109
Зменшення вартостi фiнансової iнвестицiї за рiк (збиток вiд участi в капiталi)
(98) (104)
Вартiсть фiнансової iнвестицiї на кiнець року 2 809 2814

Запаси
Запаси, вiдображенi за собiвартiстю, станом на 31 грудня 2014 року є такими:
(тис.грн.)
Найменування показника Балансова вартiсть
Станом
на 01.01.2014 р.
(тис. грн.) Станом
на 31.12.2014 р.
(тис. грн.)
1. Виробничi запаси – всього 44 19
В тому числi:
1.1. Сировина i матерiали 19 17
1.2. Паливо 1 2
1.3. Запаснi частини 9
1.4. Iншi матерiали 15
Дебiторська заборгованiсть за товари та послуги представлена таким чином
(тис.грн)
Найменування показника Заборгованiсть станом на 01.01.2014 р. Заборгованiсть станом на 31.12.2014 р.
Дебiторська заборгованiсть за продукцiю, товари, роботи, послуги 452 588
Дебiторська заборгованiсть за виданими авансами 476 656
Дебiторська заборгованiсть з податку на прибуток 1131 1179
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть 176 1153
Всього: 2235 3576

Збiльшення загальної суми дебiторської заборгованостi на кiнець 2014р. в порiвняннi з кiнцем 2013р. - 1 341тис.грн. або на 60%, що пов’язано зi зростанням дебiторської заборгованостi по всiм статтям.

Дебiторська заборгованiсть за строками непогашення (тис.грн.)
Найменування показника Всього на кiнець року у т.ч. за строками непогашення
до 12 мiсяцiв вiд 12 до 18 мiсяцiв вiд 18 до 36 мiсяцiв
Дебiторська заборгованiсть за продукцiю, товари, роботи, послуги 588 248 340

Резерв на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi сумнiвної дебiторської заборгованостi:
на початок року на кiнець року
вiтчизняних покупцiв (378) (385)

В балансi Пiдприємства дебiторська заборгованiсть вiдображається за чистою реалiзацiйною вартiстю.
Грошовi кошти та їх еквiваленти
Грошовi кошти та їх еквiваленти в фiнансовiй звiтностi представленi в наступнiй таблицi:
(тис. грн.)
Найменування показника На 01.01.2014р. На 31.12.2014р.
Каса - -
Поточний рахунок у банку 1417 1468
Iншi рахунки в банку (депозити) 145 145
Разом 1562 1613
Грошовi кошти збiльшились на 51тис.грн..
Iншi оборотнi активи
Iншi оборотнi активи станом на 31.12.2014 року складают 256 тис. грн. та в основному представленi розрахунками з податку на додану вартiсть, визначеному з сум одержаних авансiв за товари, роботи, послуги.
Статутний капiтал
На 31 грудня 2014 р. розмiр зареєстрованого статутного капiталу Товариства становить 1 200 414,60 грнивень (Один мiльйон двiстi тисяч чотириста чотирнадцять гривень 60 копiйок) i складається з 24 008 292 випущених та зареєстрованих простих iменних акцiй номiнальною вартiстю 0,05 грн.(Нуль гривень нуль п’ять копiйок) кожна.
Власники простих акцiй мають право на отримання дивiдендiв по мiрi їх оголошення, а також мають право одного голосу на акцiю на загальних зборах акцiонерiв.
Компанiї „Рибеник Акциенгезелльшафт” належить 22 026 517 акцiй, що становить 91,74% долi статутного капiталу Товариства, що дорiвнює 1 101тис.грн.

Капiтал у дооцiнках
Капiтал у дооцiнках включає справедливу вартiсть iнвестицiйної нерухомостi, що проведена Товариством на дату переходу на МСФЗ.
на початок року на кiнець року
Капiтал у дооцiнках (тис.грн.) 176 537 172 002
Зменшення даного показника на суму 4 535 тис.грн. вiдбулось внаслiдок списання дооцiнки iнвестицiйної нерухомостi.
Резервний капiтал
Розмiр Резервного капiталу вiдповiдає законодавчо встановленому розмiру – не менше 15% Статутного капiталу, що становить 180 тис.грн.
Нерозподiлений прибуток (непокритий) збиток
Узагальнюючим показником дiяльностi Пiдприємства у 2014 р. є прибуток у сумi 1543тис.грн. Витрати з податку на прибуток вiдображаються вiдповiдно до фактично нарахованого та сплаченого податку з врахуванням вiдстрочених податкiв. Протягом року дивiденди не нараховувались.
Забезпечення виплат персоналу
Забезпечення виплат персоналу включає резерв невикористаних вiдпусток, сума якого станом на 31 грудня 2014 року складає 619 тис. грн. (на 01 сiчня 2014 року – 744 тис. грн.).

Iншi довгостроковi фiнансовi зобов’язаннями
Станом на 31 грудня 2014 року iншi довгостроковi фiнансовi зобов’язання складають 794 тис. грн., що представлена зобов’язаннями за придбанням фiнансової iнвестицiї – долi в стутатному капiталi ТОВ „Пром Агро Проект” перед наступними особами: (тис.грн.)
Найменування кредитора 01.01.2014 31.12.2014 до виплати
Капл Мартин 135 159 221
Томаш Теппер 142 168 234
Трiска Алеш 198 233 325
Фiнпроектсервiс ТОВ 198 233 325
Разом 673 793 1 105

Дана заборгованiсть щорiчно дисконтується виходячи iз ствки 18% рiчних. Термiн погашення 2016 р. сума погашення – 1 105тис.грн.
Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги представлена таким чином: (тис.грн.)
Найменування показника Заборгованiсть станом на
01.01.2014 р. 31.12.2014 р.
Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги 63 41
Кредиторська заборгованiсть за розрахунками з бюджетом 688 659
Розрахунки з оплати працi 572 594
Поточна кредиторська заборгованiсть за розрахунками з учасниками 4 4
Всього: 1 327 1298

Кредиторська заборгованiсть за розрахунками з бюджетом представлена наступним чином: (тис.грн.)
Вид податку 01.01.2014 31.12.2014
Податок з доходiв фiзичних осiб 107 111
Податок на прибуток 66
Податок на додану вартiсть 469 369
Мiсцевi податки 112 113
Всього: 688 659

Вся кредиторська заборгованiсть, що наявна в балансi Пiдприємства станом на 31.12.2014 р. поточна.
Доходи майбутнiх перiодiв
Станом на 31.12.2014 р. доходи майбутнiх перiодiв складають 1227 тис. грн.., це сплата авансових платежiв з орендної плати орендаторами, що не визнана доходом у 2014р.
Iншi поточнi зобов’язання
Iншi поточнi зобовязання станом на 31.12.2014 року складають 513 тис. грн. та в основному представленi розрахунками з податку на додану вартiсть, визначеному з сум виданих авансiв за товари, роботи, послуги.

4.23. Розкриття суттєвих строк Звiту про фiнансовi результати.
Чистий доход (виручка) вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг)
Чистий доход (виручка) вiд реалiзацiї продукцiї за рiк, що закiнчився 31 грудня 2014 року, представлений таким чином:

(у тисячах гривень) 2014
Чистий доход вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) 23 281

Собiвартiсть реалiзованої продукцiї (товарiв, робiт, послуг)
Собiвартiсть реалiзованої продукцiї (товарiв, робiт, послуг) за рiк, що закiнчився 31 грудня 2014 року, представлена таким чином:

(у тисячах гривень) 2014
Собiвартiсть реалiзованої продукцiї (товарiв, робiт, послуг) 14 333
Адмiнiстративнi витрати
Адмiнiстративнi витрати за рiк, що закiнчився 31 грудня 2014 року, складають 17178тис.грн.
Iншi операцiйнi витрати
Iншi операцiйнi витрати за рiк, що закiнчився 31 грудня 2014 року, складають 464 тис.грн.
Фiнансовi витрати
Фiнансовi витрати за рiк, що закiнчився 31 грудня 2014 року становлять 144 тис. грн., в т.ч. дисконтування за придбанi фiнансовi iнвестицiї – 121 тис.грн.
Витрати вiд участi в капiталi
Витрати вiд участi в капiталi за рiк, що закiнчився 31 грудня 2014 року, становлять 104тис.грн.
Iншi операцiйнi доходи
Iншi операцiйнi доходи за рiк, що закiнчився 31 грудня 2014 року, складають 5340тис.грн.
Податок на прибуток
Витрати з податку на прибуток вiдображаються вiдповiдно до фактично нарахованого та сплаченого податку з врахуванням вiдстрочених податкiв. Податок на прибуток у 2014р. склав 610тис.грн.

4.24. Звiт про сукупний прибуток (у тисячах гривень)
Чистий прибуток, тис. грн. (2 992)
Iнший сукупний дохiд за рiк, тис. грн. 4 535
Усього сукупного прибутку за рiк, тис. грн. 1 543

Iнший сукупний дохiд в сумi 4 535тис. грн. було отримано пiдприємством в результатi списання суми дооцiнки необоротних активiв ранiше переоцiненої iнвестицiйної нерухомостi.

4.25. Виправлення помилок
Протягом 2014 року Товариство виявило, що не нараховувало вiдстроченi податковi зобов’язання по iнвестицiйної нерухомостi у вiдповiдностi до МСБО 12 «Податки на прибуток». Вiдповiдно до п.110 МСБО 1 «Подання фiнансових звiтiв» Товариство ретроспективно вiдкоригувало та ретроспективно здiйснило перерахунки змiн у власному капiталi.
1. Вплив на данi Балансу (Звiту про фiнансовий стан):
Товариство у Балансi (Звiтi про фiнансовий стан) наводило данi: 2012рiк 2013рiк
Нерозподiлений прибуток (непокритий збиток) 18 953 18 169
Вiдстроченi податковi зобов’язання 0 673
Необхiдно будо вiдобразити у Балансi (Звiтi про фiнансовий стан):
2012рiк 2013рiк
Нерозподiлений прибуток (непокритий збиток) (14 708) (13 060)
Вiдстроченi податковi зобов’язання 33 447 31 095
2. Вплив на данi Звiту про фiнансовi результати (Звiт про сукупний дохiд):
Товариство у Звiтi про фiнансовi результати (Звiт про скупний дохiд) наводило данi:
2012рiк 2013рiк
Витрати (дохiд) з податку на прибуток (1 180) (24)
Чистий фiнансовий результат прибуток (збиток) (501) (4 359)
Дооцiнка (уцiнка) необоротних активiв 4 374 4 535
Сукупний дохiд 3 873 176
Необхiдно було вiдобразити у Звiтi про фiнансовi результати (Звiт про сукупний дохiд):
2012рiк 2013рiк
Витрати (дохiд) з податку на прибуток 3 021 2 328
Чистий фiнансовий результат прибуток (збиток) 3 700 (2 007)
Дооцiнка (уцiнка) необоротних активiв 4 374 4 535
Сукупний дохiд 8 074 2 528
Впливу на 2014 рiк немає.
4.26. Управлiння ризиками
Головним завданням управлiння фiнансовими, економiчними, полiтичними ризиками являється визначення поглибленого аналiзу складу конкретних ризикiв, а також причин та факторiв їх виникнення. Процес прийняття рiшень передбачає наявнiсть достатньо повної i правильної iнформацiї. Ця iнформацiя включає обiзнанiсть: про наявнiсть i величину попиту на товари i послуги, на капiтал; про фiнансову стiйкiсть i платоспроможнiсть клiєнтiв, партнерiв, конкурентiв; про цiни, курси; про можливостi обладнання i нової технiки; про позицiї, способи дiй i можливi рiшення конкурентiв тощо.
Оцiнка ризику також слугує основою для оптимального розподiлу капiталу з урахуванням ризику, цiноутворенню по операцiях та оцiнки результатiв дiяльностi. Управлiння операцiйними та юридичними ризиками повинно забезпечувати мiнiмiзацiю операцiйних та юридичних ризикiв, з чим керiвництво Пiдприємства протягом звiтного року успiшно справлялось.
Управлiння ризиками зосереджене на визнаннi i аналiзi ризикiв, з метою обмеження їх впливу на прибуток до податкiв i амортизацiї, а також на чистий дохiд.
У цiй примiтцi представлена iнформацiя щодо кожного iз зазначених ризикiв, яких зазнає Пiдприємство, про цiлi, полiтику та процедури оцiнки та управлiння ризиками, а також про управлiння капiталом.
Полiтика з управлiння ризиками розроблена з метою виявлення та аналiзу ризикiв, яких зазнає ПАТ «ТПЦ», встановлення належних лiмiтiв ризику та впровадження засобiв контролю ризикiв, а також для здiйснення монiторингу рiвнiв ризику та дотримання встановлених лiмiтiв. Полiтика та системи управлiння ризиками регулярно переглядаються з метою вiдображення змiн ринкових умов та умов дiяльностi Товариства. Через засоби навчання та стандарти i процедури управлiння керiвництво компанiї намагається створити таке впорядковане i конструктивне середовище контролю, в якому всi працiвники розумiють свої функцiї та обов’язки.
У ходi звичайної дiяльностi у Товариства виникають наступнi ризики.
Зовнiшнi ризики:
Макроекономiчнi та полiтичнi ризики
Ризик погiршення загальної економiчної ситуацiї в Українi та ризик змiни валютного курсу.
Заходи: З метою обмеження впливу даних ризикiв уповноваженi спiвробiтники Товариства регулярно вiдслiдковують макроекономiчнi показники, готують аналiтичнi звiти для керiвництва пiдприємства та у разi необхiдностi розробляють механiзми реагування на змiни макроекономiчної ситуацiї та валютного курсу.
Форс-мажорнi обставини.
Для забезпечення пiдтримання i вчасного вiдновлення дiяльностi товариства у випадку настання не передбачуваних надзвичайних обставин, а також для мiнiмiзацiї наслiдкiв таких обставин, товариством розроблено ряд внутрiшнiх положень та процедур. Працiвники ПАТ «ТПЦ» ознайомленi з порядком дiй у разi виникнення надзвичайних обставин.
4.27. Операцiї з пов’язаними сторонами
В ходi звичайної дiяльностi пiдприємство здiйснює операцiї зi пов’язаними особами. Особи вважаються пов’язаними у тому випадку, коли одна сторона має можливiсть контролювати iншу сторону або здiйснює значний вплив на iншу сторону при прийняттi фiнансових та операцiйних рiшень. Пов’язаними сторонами є акцiонери, основний управлiнський персонал та їхнi близькi родичi, а також компанiї, що контролюються акцiонерами або знаходяться пiд суттєвим впливом акцiонерiв. Цiни за операцiями з пов’язаними особами встановлюються на регулярнiй основi. Умови операцiй iз окремими пов’язаними особами можуть вiдрiзнятися вiд ринкових.
Акцiонери Товариства
Найбiльшим акцiонером є «Ribenik Aktiengesellschaft» (Лiхтенштейн) доля участi в Товариствi 91,74%
Основний управлiнський персонал
Голова правлiння – Прядун Iгор Олексiйович
Головний бухгалтер – Аврамчук Iрина Василiвна
Основний управлiнський персонал – це особи, якi мають повноваження i на яких покладено вiдповiдальнiсть, прямо чи опосередковано, за планування, управлiння та контроль дiяльностi Пiдприємства.
4.28. Подiї пiсля звiтної дати
Пiдприємство не передбачає, що пiсля звiтної дати вiдбудуться подiї, що iстотно вплинуть на фiнансову звiтнiсть.


Керiвник Прядун I.О.

Головний бухгалтер Аврамчук I.В.

----

--

--