Приватне акціонерне товариство "Торговельно-підприємницький центр"

Код за ЄДРПОУ: 05414775
Телефон: (044)257-50-00
e-mail: t.jaremenko@tpcentre.com.ua
Юридична адреса: 03022, м.Київ, вул.Васильківська, 34
 
Дата розміщення: 27.04.2017

Річний звіт за 2016 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Публiчне акцiонерне товариство
«Торговельно-пiдприємницький центр»

Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi за 2016 рiк
ПУБЛIЧНОГО АКЦIОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА
«ТОРГОВЕЛЬНО-ПIДПРИЄМНИЦЬКИЙ ЦЕНТР»

1. Загальна iнформацiя

1.1. Повна та скорочена назва: ПУБЛIЧНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ТОРГОВЕЛЬНО-ПIДПРИЄМНИЦЬКИЙ ЦЕНТР» (далi - ПАТ «ТПЦ», або товариство)
Скорочена назва: ПАТ "ТПЦ"
1.2. Код ЄДРПОУ: 05414775.

1.3.Органiзацiйно-правова форма: акцiонерне товариство.
Тип акцiонерного товариства – Публiчне акцiонерне товариство
1.4. Юридична адреса: 03022, м. Київ, вул. Василькiвська, будинок 34.
Фактична адреса: 03022, м. Київ, вул. Василькiвська, будинок 34.
Адреса електронної почти: vat_tpc@emitent.net.ua
1.5. Офiцiйна сторiнка в iнтернетi, на якiй доступна iнформацiя про товариство: www.tpc.pat.ua.
1.6. Середня кiлькiсть працiвникiв протягом 2016 року складала – 39 осiб.
1.7. Коротка iнформацiя про Товариство.
Публiчне акцiонерне товариство «Торговельно-пiдприємницький центр» перейменоване з Вiдкритого акцiонерного товариства «Торговельно-пiдприємницький центр», яке було правонаступником Вiдкритого акцiонерного товариства «Київський завод «Електрик», що було засноване вiдповiдно до наказу Мiнiстерства енергетики та електрифiкацiї України вiд 10.05.1994 р. №118 шляхом перетворення в процесi корпоратизацiї державного пiдприємства Київського дослiдно-експериментального заводу засобiв автоматичного управлiння державного виробничого об’єднання «Енергоавтоматика» у Вiдкрите акцiонерне товариство вiдповiдно до Указу Президента України «Про корпоратизацiю пiдприємств» вiд 15.06.1993 р. №210 та Наказу Регiонального вiддiлення Фонду державного майна України по м. Києву вiд 14.11.1994 р. №990-17 «Про прийняття рiшення щодо приватизацiї ВАТ «Київський завод «Електрик».
Засновником Товариства є Мiнiстерство енергетики та електрифiкацiї України.
Публiчне акцiонерне товариство «Торговельно-пiдприємницький центр» було зареєстровано 24.02.1995 р. Голосiївською районною в мiстi Києвi державною адмiнiстрацiєю.
Товариство створено з метою здiйснення пiдприємницької дiяльностi для одержання прибутку для власного розвитку та в iнтересах акцiонерiв товариства.
Товариство має дочiрнє пiдприємство ТОВ «Пром Агро Проект».
Товариство не має фiлiй та представництв.
1.8. Основний вид дiяльностi протягом 2016 року - надання в оренду й експлуатацiю власного чи орендованого нерухомого майна. За 2016 рiк вартiсть послуг з надання в оренду й експлуатацiю майна становить 28 812 тис. грн., або 100 % загального обсягу реалiзацiї.
1.9. Стан корпоративного управлiння
До структури управлiння Товариством входять:
1. Органи управлiння Товариства:
- Загальнi збори акцiонерiв Товариства;
- Наглядова рада Товариства в складi 4-х осiб;
- Правлiння Товариства в складi 3-х осiб.
2. Органи контролю:
- Ревiзiйна комiсiя Товариства в складi 3-х осiб працюючих за Договорами цивiльно-правового характеру про надання послуг з виконання повноважень голови та членiв Ревiзiйної комiсiї.
Правлiння очолює Голова Правлiння.
Загальнi збори акцiонерiв є вищим органом Товариства.
Загальнi збори акцiонерiв мають право приймати рiшення з усiх питань дiяльностi Товариства.
До виключної компетенцiї Загальних зборiв належить:
- визначення основних напрямiв дiяльностi Товариства;
- внесення змiн до статуту Товариства;
- прийняття рiшення про розмiщення акцiй;
- прийняття рiшення про викуп товариством розмiщених ним акцiй, крiм випадкiв обов'язкового викупу акцiй, визначених законодавством;
- прийняття рiшення про анулювання викуплених товариством акцiй;
- прийняття рiшення про дроблення або консолiдацiю акцiй;
- прийняття рiшення про змiну типу Товариства;
- затвердження положень про загальнi збори, наглядову раду, правлiння та ревiзiйну комiсiю (ревiзора) Товариства, а також внесення змiн до них;
- затвердження рiчного звiту Товариства;
- затвердження розподiлу прибутку i покриття збиткiв Товариства;
- затвердження розмiру рiчних дивiдендiв;
- прийняття рiшень з питань порядку проведення загальних зборiв;
- обрання членiв наглядової ради, затвердження умов цивiльно-правових договорiв, трудових договорiв (контрактiв), що укладатимуться з ними, встановлення розмiру їх винагороди, обрання особи, яка уповноважується на пiдписання договорiв (контрактiв) з членами наглядової ради;
- прийняття рiшення про припинення повноважень членiв наглядової ради, за винятком випадкiв, встановлених законодавством;
- обрання членiв ревiзiйної комiсiї (ревiзора), прийняття рiшення про дострокове припинення їх повноважень;
- прийняття рiшення за наслiдками розгляду звiту наглядової ради, звiту правлiння, звiту ревiзiйної комiсiї (ревiзора). Затвердження висновкiв ревiзiйної комiсiї (ревiзора);
- затвердження принципiв (кодексу) корпоративного управлiння Товариства;
- обрання членiв лiчильної комiсiї, прийняття рiшення про припинення їх повноважень;
- прийняття рiшення про вчинення значного правочину, якщо ринкова вартiсть майна, робiт або послуг, що є предметом такого правочину, перевищує 25 вiдсоткiв вартостi активiв за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi Товариства;
- прийняття рiшення про видiл та припинення товариства, про лiквiдацiю товариства, обрання лiквiдацiйної комiсiї, затвердження порядку та строкiв лiквiдацiї, порядку розподiлу мiж акцiонерами майна, що залишається пiсля задоволення вимог кредиторiв, i затвердження лiквiдацiйного балансу;
- обрання комiсiї з припинення акцiонерного Товариства.
Наглядова Рада є органом, що здiйснює захист прав акцiонерiв Товариства, i в межах компетенцiї, визначеної цим статутом та законодавством України, контролює та регулює дiяльнiсть правлiння Товариства.
Наглядова рада обирається Загальними зборами акцiонерiв з числа фiзичних осiб, якi мають повну цивiльну дiєздатнiсть, та/або з числа юридичних осiб – акцiонерiв, у кiлькостi 4-х членiв.
Наглядова рада звiтує Загальним зборам акцiонерiв про свою дiяльнiсть, загальний стан Товариства та вжитi нею заходи на досягнення мети Товариства.
Правлiння товариства є колегiальним виконавчим органом Товариства, яке здiйснює керiвництво його поточною дiяльнiстю. Правлiння пiдзвiтне Загальним зборам акцiонерiв i наглядовiй радi Товариства та органiзує виконання їх рiшень.

Ревiзiйна комiсiя є органом Товариства, який здiйснює контроль за фiнансово-господарською дiяльнiстю Товариства. Ревiзiйна комiсiя пiдзвiтна Загальним зборам. За пiдсумками перевiрки ревiзiйна комiсiя складає висновок. Без висновку ревiзiйної комiсiї загальнi збори не мають права затверджувати рiчний звiт Товариства. Ревiзiйна комiсiя зобов’язана вимагати позачергового скликання загальних зборiв акцiонерiв, якщо виникла загроза iнтересам Товариства або виявленi зловживання, допущенi службовими особами Товариства.

2. Опис економiчного середовища, в якому товариство здiйснює свою дiяльнiсть
Протягом 2016 року спостерiгалося погiршення економiчної ситуацiї, що було обумовлено веденням вiйськових дiй на сходi України та низьким зовнiшнiм попитом на фонi накопичених макроекономiчних дисбалансiв у попереднi роки. Знижувалися обсяги виробництва у базових галузях економiки України, зокрема в промисловостi, будiвництвi, а також оборот роздрiбної торгiвлi.
Серед факторiв, що обумовлювали економiчнi тенденцiї в 2016 роцi, були:
вiйськовi дiї на сходi України та розрив мiжрегiональних зв’язкiв унаслiдок анексiї АР Крим;
низький зовнiшнiй попит унаслiдок гальмування економiчного зростання країн – основних торговельних партнерiв;
ускладненi торговельнi вiдносини з Росiйською Федерацiєю;
зниження купiвельної спроможностi населення внаслiдок зменшення реальних доходiв населення;
погiршення фiнансових результатiв пiдприємств, звуження кредитної активностi, скорочення державного фiнансування та високий рiвень невизначеностi.
У зв'язку з фiнансовою кризою, якi спричинили девальвацiю нацiональної валюти, в Українi спостерiгається зростання напруженостi серед населення, падiння рiвня життя та проблеми в фiнансових вiдносинах.
Всi вище перелiченi зовнiшнi фактори негативно впливають на дiяльнiсть Товариства.
Подальший економiчний розвиток України значною мiрою залежить вiд ефективностi економiчних, фiнансових та монетарних заходiв, якi вживаються Урядом, а також вiд змiн у податковiй, юридичнiй, регулятивнiй та полiтичнiй сферах.
Керiвництво не може передбачити всi тенденцiї, якi можуть впливати на дiяльнiсть товариства, а також те, який вплив (за наявностi такого) вони можуть мати на майбутнiй фiнансовий стан Товариства. Керiвництво впевнене, що воно вживає всiх необхiдних заходiв для забезпечення стабiльної дiяльностi та розвитку Товариства.

3. Плани щодо безперервної дiяльностi.
Товариство складає фiнансову звiтнiсть на основi принципу безперервностi. Управлiнський персонал не має намiрiв лiквiдувати товариство чи припинити дiяльнiсть. Станом на 31 грудня 2016 року управлiнським персоналом було здiйснено оцiнку, згiдно з якою товариство буде в подальшому здiйснювати свою дiяльнiсть на пiдставi принципу безперервностi. Управлiнському персоналу не вiдомо про суттєвi невизначеностi, пов'язанi з подiями чи умовами, крiм наявностi в Українi економiчної кризи.

4. Iдентифiкацiя та основа пiдготовки фiнансової звiтностi.
а) пiдтвердження вiдповiдностi
Ця фiнансова звiтнiсть ПАТ «Торговельно-пiдприємницький центр» була складена згiдно з вимогами Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi (далi - МСФЗ), якi є чинними на 31.12.2016 року на основi облiкових даних товариства.
Датою переходу Пiдприємства до складання фiнансової звiтностi за МСФЗ є 01 сiчня 2010 року.
Виправлень помилок у фiнансовiй звiтностi за 2016 рiк за минулi роки не було.
Участi в спiльних пiдприємствах товариство не бере.
б) принципи оцiнки фiнансових показникiв
Фiнансова звiтнiсть Пiдприємства пiдготовлена у вiдповiдностi з принципом облiку за iсторичною вартiстю, за винятком фiнансових iнструментiв, якi оцiнюються за справедливою вартiстю, змiни якої вiдображаються у складi прибутку або збитку за перiод, i активiв, наявних для продажу, вiдображених за справедливою вартiстю. Iсторична вартiсть визначається на основi справедливої вартостi винагороди, переданої в обмiн на активи.
в) функцiональна валюта та валюта подання даних фiнансової звiтностi
Функцiональною валютою ведення бухгалтерського облiку є гривня (надалi – грн.). Фiнансова звiтнiсть представлена в тисячах українських гривень (далi – тис. грн.), якщо не зазначено iнше. Монетарнi активи i зобов’язання в iноземнiй валютi вiдображенi у фiнансової звiтностi у гривневому еквiвалентi за офiцiйним курсом Нацiонального банку України на 31.12.2016 року.
г) основа фiнансової звiтностi
Дана фiнансова звiтнiсть є iндивiдуальною фiнансовою звiтнiстю станом на 31.12.2016 року. ПАТ «Торговельно-пiдприємницький центр» має дочiрнє пiдприємство ТОВ «Пром Агро Проект», яке в свою чергу є дочiрнiм пiдприємством для Компанiї «Рiбенiк Акциенгезелльшафт». Керуючись пунктом 10 МСБУ 27 «Консолiдована та окрема фiнансова звiтнiсть» Товариство не складає консолiдовану фiнансову звiтнiсть.

5. Використання оцiнок i суджень
Пiдготовка фiнансової звiтностi у вiдповiдностi до МСФО вимагає застосування деяких важливих бухгалтерських оцiнок. Вона також вимагає вiд керiвництва Пiдприємства професiйних суджень пiд час застосування облiкової полiтики.

Керiвництво використовує ряд оцiнок i припущень щодо представлення активiв i зобов'язань та розкриття умовних активiв i зобов'язань при пiдготовцi цiєї фiнансової звiтностi у вiдповiдностi до вимог МСФЗ. Фактичнi результати можуть вiдрiзнятися вiд зазначених оцiнок.

Припущення i зробленi на їх основi розрахунковi оцiнки постiйно аналiзуються на предмет необхiдностi їх змiни. Змiни в попереднiх оцiнках визнаються у тому звiтному перiодi, коли цi оцiнки були переглянутi, i у всiх наступних перiодах, порушених зазначеними змiнами.


6. Суттєвi положення облiкової полiтики Товариства
Основнi положення облiкової полiтики, якi використовувались при пiдготовцi цiєї фiнансової звiтностi, описанi нижче. Облiкова полiтика протягом 2016 року була незмiнною та послiдовно застосовувалась у всiх перiодах, що вiдображенi у фiнансовiй звiтностi ПАТ «Торговельно-пiдприємницький центр» (надалi по тексту – Пiдприємство).
Принципи облiкової полiтики, описанi далi, послiдовно застосовувалися у звiтному перiодi, представленому в цiй фiнансовiй звiтностi.

6.1. Основнi засоби
Для оцiнки всiх класiв основних засобiв Пiдприємство застосовує модель облiку за iсторичною (фактичною) вартiстю.
Для облiку та складання звiтностi основнi засоби подiляються на наступнi класи (групи):
• земельнi дiлянки;
• будiвлi, споруди i передавальнi пристрої;
• машини та обладнання (у т.ч. обчислювальна технiка);
• транспортi засоби;
• iнструменти, прилади, iнвентар (меблi);
• iншi основнi засоби.
Первiсна оцiнка об’єктiв всiх груп основних засобiв здiйснюється за собiвартiстю, що включає цiну придбання (у т.ч. iмпортнi мита, податки, якi не вiдшкодовуються); будь-якi витрати, якi безпосередньо пов’язанi з доставкою активу до мiсця розташування та приведення його в стан, необхiдний для експлуатацiї; попередньо оцiненi витрати на демонтаж, перемiщення об’єкта та вiдновлення територiї, зобов’язання за якими товариство на себе бере.
На кожну звiтну дату керiвництво оцiнює наявнiсть ознак зменшення корисностi основних засобiв. Якщо такi ознаки зменшення корисностi iснують, керiвництво переглядає балансову вартiсть своїх активiв у вiдповiдностi до МСБО 36 «Зменшення корисностi активiв».
Прибуток i збитки вiд вибуття активiв визначаються шляхом порiвняння отриманих коштiв i балансової вартостi цих активiв i визнаються в звiтi про фiнансовi результати.
В якостi основного засобу визнається актив, термiн використання якого бiльше року з вартiстю понад 6 000 грн. i щодо якого виконуються критерiї визнання, встановленi для основного засобу МСФЗ 16 «Основнi засоби».
Класифiкацiя об'єктiв основних засобiв та строк корисного використання встановлюється iндивiдуально для кожної групи основного засобу в залежностi вiд класифiкацiї за наступними групами:
№ п/п Назва основного засобу Термiн корисного використання
1 будiвлi та споруди Вiд 5 до 50 рокiв
2 комп'ютери, принтери, телефони 2-5 роки
3 кондицiонери 5 рокiв
4 обладнання та iнструменти 5 рокiв
5 холодильники та пилососи 5 рокiв
6 автомобiлi вiд 5 рокiв
7 офiснi меблi вiд 8 рокiв
8 сигналiзацiї, контрольнi мережi та засоби 10 рокiв

Термiн корисного використання може бути змiнений, якщо очiкуваний термiн використання об'єкта основних засобiв iстотно вiдрiзняється вiд попереднiх оцiнок (вiдбулася модернiзацiя активу, капiтальний ремонт). Перегляд строку корисного використання, методу нарахування амортизацiї та балансової вартостi основних засобiв Товариство робить кожен рiк, наприкiнцi рiчного звiтного перiоду. Всi змiни в оцiнках вiдображаються у звiтностi без перегляду порiвняльних показникiв.

Покомпонентний облiк (нарахування амортизацiї, списання i замiна компонента) застосовується для основних засобiв, для яких є достовiрна оцiнка вартостi та строкiв корисного використання окремих компонентiв, i ця вартiсть перевищує критерiй визнання – 6,0 тис.грн.

Амортизацiя нараховується за прямолiнiйним методом для основних засобiв всiх класiв, виходячи з термiну корисного використання, починаючи з мiсяця наступного за мiсяцем, в якому об’єкт став придатним для використання, незалежно вiд конкретної дати введення активу в експлуатацiю. Нарахування амортизацiї припиняється на перiод реконструкцiї, модернiзацiї, добудови, дообладнання. Первiсна переоцiнена вартiсть основних засобiв збiльшується, якщо такi заходи призводять до збiльшення їх економiчних вигiд. В iншому випадку ремонт включається до складу витрат.
Лiквiдацiйна вартiсть основних засобiв прийнята Пiдприємством є нульовою.

6.2. Нематерiальнi активи
Для облiку нематерiальних активiв застосовується МСБУ 38 «Нематерiальнi активи». Нематерiальнi активи визнаються за iсторичною (фактичною) вартiстю. Пiсля визнання активом нематерiальний актив облiковується за його собiвартiстю за вирахуванням накопиченої амортизацiї та збиткiв вiд зменшення корисностi.
Строк корисного використання нематерiального активу становить 5 рокiв.
Очiкуванi строки корисного використання переглядаються в кiнцi кожного звiтного року, без ретроспективного порiвняння показникiв.
Для всiх класiв нематерiальних активiв Пiдприємство обирало прямолiнiйний метод нарахування амортизацiї.
Нематерiальнi активи, що мiстяться на фiзичному носiї, включаючи як нематерiальнi, так i матерiальнi елементи, враховуються у вiдповiднiсть до МСФЗ 16 «Основнi засоби» i включаються до складу вiдповiдного основного засобу.

6.3. Iнвестицiйна нерухомiсть
Iнвестицiйна нерухомiсть представляє собою об'єкти, якi використовуються для отримання орендної плати та/або прирощення капiталу. Для облiку iнвестицiйної нерухомостi використовується МСФЗ 40 «Iнвестицiйна нерухомiсть».
Iнвестицiйна нерухомiсть облiковується за собiвартiстю, зменшеною на суму амортизацiї з врахуванням збиткiв вiд зменшення корисностi та вигод вiд їх вiдновлення
Всi споруди, в яких для власних потреб використовується не бiльше 20 % загальної площi для цiлей облiку i складання фiнансової звiтностi визнаються iнвестицiйною нерухомiстю.
Бiльшу частину площ будiвель та споруд передано в операцiйну оренду. Нерухомiсть, яка зайнята ПАТ «Торговельно-пiдприємницький центр», розглядається як iнвестицiйна нерухомiсть, навiть якщо ця частина не утримується з iнвестицiйною метою. Тому, весь об'єкт нерухомостi вiдноситься до iнвестицiйної нерухомостi

6.4. Запаси
Первiсну вартiсть запасiв визнається за собiвартiстю. Транспортно-заготiвельнi витрати, пов’язанi з придбанням матерiалiв та товарiв включаються до вартостi запасiв з подальшим списанням одночасно з використанням вiдповiдних запасiв. Метод оцiнки вибуття запасiв – метод ФIФО.

6.5. Необоротнi активи, призначенi для продажу
Необоротнi активи та групи активiв класифiкуються як призначенi для продажу, якщо їх балансова вартiсть буде вiдшкодована в основному не в процесi використання у виробничiй дiяльностi, а при наступному продажу.
Дана умова вважається виконаною, якщо актив (чи група активiв) може бути проданим у своєму поточному станi, та iснує висока вiрогiднiсть продажу
Керiвництво повинно закiнчити продаж активу на протязi одного року з моменту його класифiкацiї як призначеного для продажу.
Необоротнi активи (та групи активiв), класифiкованi як призначенi для продажу, оцiнюються за найменшою з двох величин: залишкової вартостi на момент рекласифiкацiї та справедливої вартостi за вирахуванням затрат на продаж.

6.6. Фiнансовi iнструменти: визнання та оцiнка
Пiдприємство проводить тестування на предмет знецiнення кожного фiнансового iнструмента окремо.
Комбiнування фiнансових iнструментiв у групи для додаткового тестування на знецiнення всiєї групи не проводиться у зв'язку з вiдсутнiстю iнструментiв зi схожими характеристиками ризику.
Потоки грошових коштiв, пов'язанi з короткостроковою дебiторською заборгованiстю, не дисконтуються, оскiльки ефект вiд дисконтування вважається несуттєвим.
Для розрахунку резерву сумнiвних боргiв використовується по методу застосування абсолютної суми сумнiвної заборгованостi на пiдставi аналiзу платоспроможностi окремих дебiторiв.
Для облiку фiнансових iнвестицiй в асоцiйованi та дочiрнi пiдприємства застосовується метод участi в капiталi. Згiдно методу участi в капiталi iнвестицiя спочатку визнається за собiвартiстю, а на дату звiтностi коригується згiдно в залежностi вiд змiн в сумi власного капiталу об’єкта iнвестування. Будь-яке зменшення чи збiльшення балансової вартостi iнвестицiй в дочiрнi чи асоцiйованi пiдприємства вiдображається у складi iнших фiнансових витрат чи доходiв вiдповiдно.

6.7. Фiнансовi iнструменти: розкриття iнформацiї

Пiдприємство розкриває iнформацiю в розрiзi наступних класiв фiнансових iнструментiв:
- фiнансовi iнструменти, якi оцiнюються за амортизацiйною вартiстю:
дебiторська заборгованiсть;
кредиторська заборгованiсть;
депозитнi вклади.
Розмежування депозитних вкладiв мiж фiнансовими активами та еквiвалентами коштiв здiйснюється наступним чином:
до фiнансових активiв вiдносяться депозитнi вклади без права розриву з термiном до погашення бiльше 3-х мiсяцiв;
до еквiвалентiв грошових коштiв вiдносяться всi iншi депозитнi вклади.
Крiм того, дебiторська заборгованiсть у свою чергу облiковується за такими пiдкласами:
дебiторська заборгованiсть за товари/роботи/послуги;
дебiторська заборгованiсть з оренди;
дебiторська заборгованiсть по операцiям з державою;
iнша дебiторська заборгованiсть.
Кредиторська заборгованiсть облiковується в розрiзi:
кредиторська заборгованiсть за товари/роботи/послуги;
кредиторська заборгованiсть з оренди;
кредиторська заборгованiсть по операцiям з державою;
iнша кредиторська заборгованiсть.

Пiдприємство не веде дiяльностi, пов'язаної з покупкою / продажем активiв на стандартних умовах (купiвля / продаж «бiржових» товарiв).
Пiдприємство не має зобов'язань, оцiнка яких здiйснюється за справедливою вартiстю.

6.8. Резерви
Облiк резервiв проводиться в розрiзi наступних класiв:
резерв сумнiвних боргiв;
Розмiр резерву сумнiвних боргiв визначається по методу застосування абсолютної суми сумнiвної заборгованостi на пiдставi аналiзу платоспроможностi окремих дебiторiв.
Класифiкацiя дебiторської заборгованостi проводиться за термiнами її непогашення. Сумнiвною дебiторською заборгованiстю вважається заборгованiсть, яка не погашена понад 12 мiсяцiв.
резерв на оплату вiдпусток.
Створюються забезпечення для вiдшкодування наступних (майбутнiх) витрат на оплату вiдпусток працiвникам. Витрати на оплату вiдпусток вiдносяться на фiнансовий результат дiяльностi рiвномiрно на протязi року, шляхом щомiсячного визнання забезпечення. У мiсяцi виплати сум на оплату вiдпусток нарахування проводяться за рахунок створеного забезпечення.

6.9. Виплати працiвникам
Заробiтна плата працiвникiв Пiдприємства, яка вiдноситься до трудової дiяльностi звiтного перiоду, визнається витратами звiтного перiоду.
Розмiр винагород за пенсiйними планами з установленими виплатами є неiстотним для Пiдприємства, тому актуарнi розрахунки не проводилися, i витрати визнавалися у фактично понесеному в даному перiодi розмiрi.
Пiдприємство не розмежовує у Балансi короткострокову та довгострокову частини активiв i зобов'язань, що виникають у зв'язку з наданням виплат по закiнченню трудової дiяльностi.

6.10. Акцiонерний капiтал i дивiденди
Звичайнi акцiї вiдображаються у складi власних засобiв. Додатковi витрати, безпосередньо пов'язанi з випуском звичайних акцiй, визнаються з урахуванням оподаткування як зменшення власних засобiв.
У разi викупу акцiй, визнаних як власнi засоби, сплачена сума, включаючи витрати, безпосередньо пов'язанi з даними викупом, вiдображається за вирахуванням оподаткування як зменшення власних засобiв. Викупленi акцiї класифiкуються як власнi акцiї, викупленi у акцiонерiв, i вiдображаються як зменшення загальної величини власних засобiв. Сума, виручена в результатi подальшого продажу або повторного розмiщення власних викуплених акцiй, визнається як збiльшення власних засобiв, а прибуток або збиток, що виникають в результатi даної операцiї, включаються до складу / виключаються зi складу нерозподiленого прибутку.
Можливiсть Пiдприємства оголошувати та виплачувати дивiденди пiдпадає пiд регулювання чинного законодавства України.
Дивiденди вiдображаються у фiнансовiй звiтностi Пiдприємства як розподiл нерозподiленого прибутку у мiру їх оголошення.

6.11. Подання фiнансової звiтностi
Пiдприємство визначає операцiйним циклом перiод в 12 мiсяцiв.
Тривалiсть фiнансового року приймається рiвною тривалостi календарного. Початок фiнансового року збiгається з початком календарного. На щоквартальнiй основi готується промiжна фiнансова звiтнiсть.


6.12. Наповнення елементiв Звiту про прибутки та збитки
6.12.1.Витрати
Пiдприємство класифiкує витрати за їх характером i збирає по наступних статтях:

матерiальнi витрати;
витрати на оплату працi;
вiдрахування на соцiальнi заходи;
амортизацiя;
iншi витрати (IAS 1 п.102).
Пiдприємство класифiкує витрати за функцiями i збирає по наступних статтях:

собiвартiсть продажу товарiв / робiт / послуг;
загальновиробничi витрати;
адмiнiстративнi витрати;
фiнансовi витрати;
витрати вiд участi в капiталi;
витрати з податку на прибуток;
iншi витрати (по функцiям).

6.12.2.Доходи
Пiдприємство класифiкує доходи i збирає їх за такими статтями:
чистий дохiд вiд реалiзацiї товарiв/послуг;
iншi операцiйнi доходи;
доход вiд участi в капiталi;
iншi фiнансовi доходи;
iншi доходи.

6.13.Наповнення елементiв Звiту по iншому сукупному прибутку
Пiдприємство класифiкує iншi сукупнi прибутки / збитки i збирає їх за такими статтями:
прибутки / збитки вiд переоцiнки основних засобiв та нематерiальних активiв;
частка в прибутку збитку асоцiйованих компанiй;
актуарний прибуток/збиток за пенсiйними планами зi встановленими виплатами;
податок на прибуток компонентiв iншого сукупного прибутку;
прибутки / збитки вiд курсових рiзниць при перерахунку закордонних дочiрнiх компанiй.

6.14. Звiт про рух грошових коштiв
Пiдприємство подає вiдомостi про рух грошових коштiв вiд операцiйної дiяльностi, використовуючи прямий метод.

Виплаченi дивiденди враховуються як рух грошових коштiв вiд фiнансової дiяльностi.
Класифiкацiя грошових коштiв та їх еквiвалентiв:
грошовi кошти в нацiональнiй валютi;
грошовi кошти в iноземнiй валютi;
депозити в нацiональнiй валютi;
депозити в iноземнiй валютi.

6.15. Застосування змiн облiкової полiтики
У разi змiни облiкової полiтики Пiдприємства використовується ретроспективне застосування.

6.16. Iстотнi помилки та їх коригування
Iстотною помилкою вважається помилка, величина впливу якої на будь-яку статтю фiнансової звiтностi становить бiльше 5% валюти балансу на початок поточного фiнансового року, але не менше 100 000 грн. Така помилка виправляється шляхом ретроспективного перерахунку. При цьому в Примiтках розкривається характер i сума кожного коригування.

6.17. Подiї пiсля закiнчення звiтного перiоду
Органом Пiдприємства, що затверджує фiнансову звiтнiсть до випуску, є Голова Правлiння ПАТ «Торговельно-пiдприємницький центр».

6.18.Оренда
У Пiдприємства вiдсутнi умови щодо визначення та облiку фiнансової оренди.
Для операцiйної оренди її доходи та витрати для орендаря визнаються рiвномiрно на пiдставi термiну дiї договору оренди.

6.19. Надання послуг
Виручка за договорами надання послуг (виконання робiт) визнається по датi оформлення акту приймання-передачi результатiв послуг.

6.20. Податок на прибуток
Сума податку на прибуток включає суму поточного податку за рiк i суму вiдкладеного податку. Податок на прибуток вiдображається у складi прибутку або збитку в повному обсязi, за винятком сум, що вiдносяться до операцiй, що вiдображаються в iншому сукупному прибутку, або до операцiй з власниками, вiдображаються безпосередньо на рахунку власних коштiв, якi, вiдповiдно, вiдображаються в iншому сукупному прибутку або безпосередньо у складi власних засобiв.
Поточний податок на прибуток розраховується, виходячи з передбачуваного розмiру оподатковуваного прибутку за звiтний перiод з урахуванням ставок з податку на прибуток, що дiяли станом на звiтну дату, а також суми зобов'язань, що виникли в результатi уточнення сум податку на прибуток за попереднi звiтнi перiоди.
Вiдстрочений податок вiдображається у вiдношеннi тимчасових рiзниць, що виникають мiж балансовою вартiстю активiв i зобов'язань, яка визначається для цiлей їх вiдображення у фiнансовiй звiтностi, та їх податковою базою. Вiдстрочений податок не визнається у вiдношеннi наступних тимчасових рiзниць: рiзницi, пов'язанi з вiдображенням у фiнансовiй звiтностi гудвiлу i не зменшують базу оподаткування; рiзницi, що вiдносяться до активiв i зобов'язаннями, факт первiсного вiдображення яких не впливає нi на бухгалтерську, нi на оподатковуваний прибуток.
Величина вiдстроченого податку визначається, виходячи з податкових ставок, якi будуть застосовуватися в майбутньому, в момент вiдновлення тимчасових рiзниць, ґрунтуючись на чинних або в введених в дiю законiв станом на звiтну дату.
Вимоги та зобов'язання по вiдстроченому податку згортаються в тому випадку, якщо мається юридична пiдстава зачитувати один проти одного суми вимог i зобов'язань щодо поточного податку на прибуток. Вимоги по вiдстроченому податку вiдображаються в тiй мiрi, в якiй iснує ймовiрнiсть того, що в майбутньому буде отриманий оподатковуваний прибуток, достатнiй для покриття тимчасових рiзниць, неприйнятих витрат по податках i невикористаних податкових пiльг. Розмiр вимог по вiдстроченому податку зменшується в тiй мiрi, в якiй не iснує бiльше ймовiрностi того, що буде отримана вiдповiдна вигода вiд реалiзацiї податкових вимог.

6.21. Прибуток на акцiю
Пiдприємство представляє показник базового прибутку на акцiю у вiдношеннi своїх звичайних акцiй. Базовий прибуток на акцiю розраховується як частка вiд дiлення прибутку або збитку, що належать власникам звичайних акцiй пiдприємства, на середньозважену кiлькiсть звичайних акцiй, що перебувають в обiгу протягом звiтного перiоду.

7. Перехiд на новi та переглянутi стандарти.
Новi стандарти, що були випущенi та набудуть чинностi з 1 сiчня 2017 року i пiзнiше.
Новий МСФЗ 9 (2014) «Фiнансовi iнструменти» набирає чинностi з 01 сiчня 2018 року. Стандарт застосовується ретроспективно з деякими виключеннями, але не вимагається виконання перерахунку за попереднi перiоди у вiдношеннi класифiкацiї та оцiнки (включаючи зменшення корисностi). У вiдповiдностi до МСФЗ 9, iснує три категорiї облiку боргових iнструментiв: за амортизованою вартiстю, за справедливою вартiстю через iнший сукупний дохiд i за справедливою вартiстю через прибутки/збитки. Принципи оцiнки кожної категорiї є аналогiчними до дiючих вимог МСБО 39. Класифiкацiя залежить вiд бiзнес-моделi управлiння фiнансовими активами та вiд того, чи включають контрактнi потоки грошових коштiв платежi за основною сумою заборгованостi i проценти. Iнвестицiї в iнструменти капiталу завжди оцiнюються за справедливою вартiстю. Однак, керiвництво може прийняти безвiдкличне рiшення про представлення змiн в справедливiй вартостi в звiтi про iнший сукупний дохiд, якщо даний iнструмент не вiдноситься до категорiї «призначений для торгiвлi». Якщо ж вiн вiдноситься до категорiї «призначений для торгiвлi», то змiни справедливої вартостi включаються до складу прибуткiв/ збиткiв. Всi iншi iнструменти (у тому числi всi похiднi iнструменти), оцiнюються за справедливою вартiстю з вiдображенням змiн у складi прибутку або збитку. МСФЗ 9 мiстить «три етапний» пiдхiд до облiку кредитних збиткiв, який заснований на змiнах кредитної якостi фiнансових активiв з моменту їх первiсного визнання. Активи проходять через три етапи змiн кредитної якостi, в залежностi вiд того, як пiдприємство повинно оцiнювати збитки вiд зменшення корисностi або застосовувати метод ефективної процентної ставки. При значному збiльшеннi кредитного ризику зменшення корисностi оцiнюється за допомогою очiкуваних кредитних збиткiв за весь строк дiї кредиту, а не за 12 мiсяцiв. Переглянутий варiант МСФЗ 9 представляє нову модель облiку хеджування, яка розроблена, щоб бути бiльш тiсно пов'язана з тим, як суб'єкт господарювання здiйснює дiяльнiсть з управлiння ризиками при хеджуваннi фiнансових i нефiнансових ризикiв. Товариство не застосовувало МСФЗ 9 (2014) до своєї фiнансової звiтностi за 2016 рiк. За оцiнками керiвництва, застосування стандарту в майбутньому суттєво не вплине на вартiсть фiнансових активiв i фiнансових зобов’язань. Однак, до того часу, поки не буде завершена детальна перевiрка, неможливо зробити обґрунтовану оцiнку впливу МСФЗ 9 на майбутню фiнансову звiтнiсть Компанiї.
МСФЗ 15 «Виручка за контрактами з клiєнтами» застосовується до першої рiчної фiнансової звiтностi за перiод, що починається з або пiсля 1 сiчня 2018 року. Стандарт забезпечує єдину комплексну модель облiку виручки на основi п'ятиступiнчастої моделi, яка може застосовуватися до всiх договорiв з клiєнтами. П'ять крокiв до моделi:
- iдентифiкувати договiр з клiєнтом;
- iдентифiкувати виконання зобов'язань за договором;
- визначити цiну операцiї;
- розподiлити цiну операцiї на зобов'язання виконавця за договором;
- визнавати виручку, в момент (по мiрi) виконання зобов'язання виконавця.
В стандартi також надаються рекомендацiї на такi теми як: методи оцiнки ступеню завершеностi робiт; продаж з правом повернення; критерiї аналiзу «принципал-агент»; невiдшкодовуванi авансовi платежi; договори зворотної покупки; договори комiсiї; договори продажу без перемiщення товарiв; приймання клiєнтом; розкриття iнформацiї про компоненти виручки. Товариство не застосовувало МСФЗ 15 до своєї фiнансової звiтностi за 2016 рiк. Вплив застосування стандарту на фiнансову звiтнiсть майбутнiх перiодiв може бути не суттєвим, але на дату складання цiєї фiнансової звiтностi обґрунтовано оцiнити кiлькiсний вплив на майбутню фiнансову звiтнiсть не є можливим.
МСФЗ 16 «Оренда» застосовується до першої рiчної фiнансової звiтностi за перiод, що починається з або пiсля 1 сiчня 2019 року. Стандарт замiнює облiк операцiйної та фiнансової оренди для орендарiв, єдиною моделлю. На дату початку оренди визнається актив в формi права використання в сумi зобов’язання за майбутнiми орендними платежами плюс первiснi прямi витрати. В подальшому актив в формi права використання оцiнюється за первiсною вартiстю за вирахуванням амортизацiї та збиткiв вiд зменшення корисностi (крiм iнвестицiйної нерухомостi або основних засобiв, що облiковуються за переоцiненою вартiстю). Зобов’язання оцiнюється за теперiшньою вартiстю майбутнiх орендних платежiв, виходячи iз строку оренди, який включає перiоди, у вiдношеннi яких iснує достатня впевненiсть в продовженнi. Комбiнованi договори оренди та надання послуг повиннi роздiлятися на компоненти, при цьому актив в формi права використання та зобов’язання формуються лише виходячи з компонента оренди. Витрати з операцiйної оренди будуть замiненi процентними витратами за зобов’язанням та витратами з амортизацiї активу, що призведе до визнання бiльш високих витрат на початку строку оренди та бiльш низьких – в кiнцi строку. Стандарт може застосовуватись повнiстю ретроспективно або без перерахунку iнформацiї за порiвняльний перiод з визнанням сумарного ефекту вiд первiсного застосування стандарту як коригування вхiдних залишкiв. Товариство не застосовувало МСФЗ 16 до своєї фiнансової звiтностi за 2016 рiк. За оцiнками керiвництва, застосування стандарту в майбутньому суттєво не вплине на вартiсть активiв i зобов’язань, а також на характер та розмiр витрат. Однак, до того часу, поки не буде завершена детальна перевiрка, неможливо зробити обґрунтовану оцiнку впливу МСФЗ 16 на майбутню фiнансову звiтнiсть Компанiї.
Змiни до стандартiв, що були випущенi та набудуть чинностi з 1 сiчня 2017 року i пiзнiше.
Поправки до МСБО 12 «Податки на прибуток» застосовуються для рiчних перiодiв, що починаються з або пiсля 1 сiчня 2017 року. Поправки до стандарту роз’яснюють наступнi питання:
нереалiзованi збитки за борговими iнструментами, якi оцiненi за справедливою вартiстю у вiдповiдностi до МСФЗ та якi оцiненi за собiвартiстю з метою оподаткування, призводять до тимчасової рiзницi, що пiдлягає вирахуванню, незалежно вiд того, чи очiкує утримувач боргового iнструмента компенсацiї його балансової вартостi шляхом продажу або використання;
оцiнка ймовiрного майбутнього оподатковуваного прибутку не обмежується балансовою вартiстю активу;
в оцiнку майбутнього оподатковуваного прибутку не включається вiдновлення тимчасових рiзниць, що пiдлягають вирахуванню.
За оцiнками керiвництва Товариства, застосування поправок до МСБО 12 не вплине суттєво на оцiнку вiдстрочених податкових активiв / вiдстрочених податкових зобов’язань та на розмiр витрат з податку на прибуток.
Поправки до МСБО 7 «Звiт про рух грошових коштiв» застосовуються перспективно у вiдношеннi рiчних перiодiв, якi починаються 1 сiчня 2017 року або пiзнiше. Поправки вимагають розкриття iнформацiї, яка допоможе користувачам фiнансової звiтностi оцiнити змiну зобов’язань в результатi фiнансової дiяльностi, включаючи як змiни, пов’язанi з грошовими потоками, так i негрошовi змiни.
Поправки до МСФЗ 2 «Платiж на основi акцiй» застосовуються для рiчних перiодiв, що починаються з або пiсля 1 сiчня 2018 року. Поправки роз’яснюють ситуацiю, коли виплати на основi акцiй з розрахунками грошовими коштами змiнюються на виплати на основi акцiй з розрахунками iнструментами власного капiталу у зв’язку з модифiкацiєю умов та строкiв. При таких модифiкацiях припиняється визнання первiсного зобов’язання, що було визнане у вiдношеннi виплат на основi акцiй з розрахунками грошовими коштами, та визнаються виплати на основi акцiй з розрахунками iнструментами власного капiталу за справедливою вартiстю на дату модифiкацiї у розмiрi послуг, наданих до дати модифiкацiї. Рiзниця мiж балансовою вартiстю зобов’язання на дату модифiкацiї та сумами, визнаними у власному капiталi на ту саму дату, визнається негайно в звiтi про прибутки та збитки. Поправки до МСФЗ 2 не вплинуть фiнансову звiтнiсть Товариства у зв’язку з тим, що Товариство не здiйснює i не планує здiйснювати операцiї, платежi за якими здiйснюються на основi акцiй.
Поправки до МСФЗ 10 «Консолiдована фiнансова звiтнiсть» та МСБО 28 «Iнвестицiї в асоцiйованi пiдприємства» були випущенi в вереснi 2014 року, а в груднi 2015 року дату набуття чинностi поправок було перенесено не невизначений строк до завершення проекту дослiдження у вiдношеннi методу участi в капiталi (дострокове застосування допускається). Поправки до МСФЗ 28 встановлюють, що часткове визнання прибутку або збитку вiд операцiй мiж суб’єктом господарювання та його асоцiйованим пiдприємством або спiльним пiдприємством буде здiйснюватись лише у вiдношеннi активiв або груп активiв, але не бiзнесу. Нова вимога означає, що iнвестор повинен повнiстю визнавати прибуток або збиток вiд операцiй «зверху вниз», пов’язаних з передачею бiзнесу вiд суб’єкта господарювання до асоцiйованого пiдприємства або спiльного пiдприємства. Було добавлено вимогу, що суб’єкта господарювання повинен розглядати, чи є бiзнесом активи, якi продаються або передаються в окремих операцiях, та чи повиннi вони облiковуватись як єдина операцiя. Поправками до МСФЗ 10 було встановлено виключення у вiдношеннi визнання прибутку або збитку в повному обсязi пiд час передачi дочiрнього пiдприємства в асоцiйоване пiдприємство або спiльне пiдприємство, якi облiковуються за методом участi в капiталi, для тих випадкiв, коли дочiрнє пiдприємство не є бiзнесом. Прибутки або збитки, отриманi в результатi таких операцiй, визнаються в прибутках або збитках материнської компанiї лише у межах часток участi, якi є у не пов’язаних з нею iнвесторiв. У зв’язку з невизначеним строком набуття чинностi поправок до МСФЗ 10 та МСБО 28, керiвництво Товариства не розглядало питання, чи буде суттєвим вплив застосування цих поправок на фiнансову звiтнiсть товариства в майбутньому.
Поправки до МСФЗ 4 «Страховi контракти» застосовуються у вiдношеннi рiчних перiодiв, якi починаються 1 сiчня 2018 року або пiзнiше. Поправки передбачають двi альтернативи облiку:
1) суб’єктам господарювання дозволяється рекласифiкувати деякi доходи та витрати за призначеними фiнансовими активами з прибуткiв або збиткiв в iнший сукупний дохiд;
2) добровiльне тимчасове звiльнення вiд застосування МСФЗ 9 «Фiнансовi iнструменти» для суб’єктiв господарювання, чиєю основною дiяльнiстю є випуск страхових контрактiв у вiдповiдностi до МСФЗ 4.
Застосування цих двох альтернатив є добровiльним та суб’єктам господарювання дозволено припинити їх застосування до набуття чинностi новим МСФЗ 4.За оцiнками керiвництва Товариства, застосування поправок до МСФЗ 4 не вплине на оцiнку фiнансових активiв в майбутньому.
Поправки до МСФЗ 40 «Iнвестицiйна нерухомiсть» застосовуються у вiдношеннi рiчних перiодiв, якi починаються 1 сiчня 2018 року або пiзнiше. Поправки уточнюють, що для переведення в iнвестицiйну нерухомiсть або з iнвестицiйної нерухомостi повиннi вiдбутися змiни у використаннi. Такi змiни у використання повиннi пiдтверджуватися доказами. Намiри або вiдокремлення не є достатнiми доказами для переведення нерухомостi в iнвестицiйну нерухомiсть. Поправки передбачають як ретроспективне застосування, так i перспективне. За оцiнками керiвництва Товариства, застосування поправок до МСФЗ 40 не вплине суттєво на оцiнку iнвестицiйної нерухомостi в майбутньому.
Поправки до МСФЗ 1 «Перше застосування Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi» були прийнятi в рамках щорiчного удосконалення та застосовуються у вiдношеннi рiчних перiодiв, якi починаються 1 сiчня 2018 року або пiзнiше. Було видалено короткостроковi виключення, наведенi в параграфах Ґ3-Ґ7 стандарту, у зв’язку з тим, що вони не вiдповiдають нагальним потребам. Поправки до МСФЗ 1 не вплинуть фiнансову звiтнiсть Товариства у зв’язку з тим, що датою переходу Товариства на Мiжнароднi стандарти фiнансової звiтностi є 01 сiчня 2010 року.
Поправки до МСФЗ 12 «Розкриття iнформацiї про частки участi в iнших суб'єктах господарювання» були прийнятi в рамках щорiчного удосконалення та застосовуються у вiдношеннi рiчних перiодiв, якi починаються 1 сiчня 2017 року або пiзнiше. Поправки уточнюють вимоги до розкриття iнформацiї, наведенi в стандартi. Так, вимоги до розкриття iнформацiї застосовнi до всiх суб’єктiв господарювання (за винятком тих, якi наведенi в параграфах В10-В16 стандарту), що мають частки участi в дочiрнiх пiдприємствах, спiльних угодах, асоцiйованих пiдприємствах, неконсолiдованих структурованих суб'єктах господарювання, незалежно вiд того, чи класифiкованi такi частки як фiнансовi iнструменти, доступнi для продажу, непоточнi активи, утримуванi для продажу, або такi, що утримуються для отримання доходу. За оцiнками керiвництва Товариства, застосування поправок до МСФЗ 12 не вплине суттєво на розкриття iнформацiї про частки участi в iнших суб'єктах господарювання.

8. Розкриття суттєвих строк Балансу (Звiту про фiнансовий стан)
Станом на 31 грудня 2016 року у Звiтi про фiнансовий стан ПАТ «Торговельно-пiдприємницький центр» загальна сума активiв склала 189 333 тис. грн.

Основнi засоби та iнвестицiйна нерухомiсть

Рух основних засобiв та iнвестицiйної нерухомостi за рiк, що закiнчився 31 грудня 2016 р., представлений таким чином:

Первiсна вартiсть:
Тис. грн.
Найменування Залишок на 01.01.2016 р. Надходження Вибуття Залишок на 31.12.2016 р.
Iнвестицiйна нерухомiсть 206 705 4105 - 210 810
Будинки, споруди та передавальнi пристрої - - - -
Машини та обладнання 856 - 235 621
Транспортнi засоби 539 - - 539
Iнструменти, прилади, iнвентар 65 18 - 83
Iншi основнi засоби 488 55 - 543
Всього: 208653 4178 235 212596
Знос основних засобiв та iнвестицiйної нерухомостi:
Тис. грн.

Найменування Залишок на 01.01.2016 р. Нараховано зносу за рiк Вибуття Залишок на 31.12.2016 р.
Iнвестицiйна нерухомiсть 28 264 4 815 - 33 079
Будинки, споруди та передавальнi пристрої, - - - -
Машини та обладнання 265 77 - 342
Транспортнi засоби 229 68 - 297
Iнструменти, прилади, iнвентар 44 7 - 51
Iншi основнi засоби 357 53 - 410
Всього 29159 5 020 - 34179

Чиста балансова вартiсть основних засобiв та iнвестицiйної нерухомостi:
Тис. грн.

Найменування Залишок на
01.01.2016 31.12.2016
Iнвестицiйна нерухомiсть 178 441 177 731
Будинки, споруди та передавальнi пристрої 0 0
Машини та обладнання 591 280
Транспортнi засоби 310 242
Iнструменти, прилади, iнвентар 21 31
Iншi основнi засоби 131 133
Всього 179 494 178417
Товариство має в орендi земельну дiлянку площею 23 801 кв. м., нормативна оцiнка якої станом на 01.01.2017 року становить 19565,1 тис. грн. У зв’язку з вiдсутнiстю права власностi на цi земельнi дiлянки, вiдсутностi в МСФЗ спецiальних положень щодо облiку земельних дiлянок, якi знаходяться в постiйному користуваннi, керуючись п.10-12 МСБО № 8, управлiнський персонал прийняв рiшення не визнавати їх активом.
Станом на 31 грудня 2016 року у товариства: вiдсутнi обмеження на право власностi; вiдсутнi основнi засоби, що тимчасово не використовуються (консервацiя, реконструкцiя); вiдсутнi контрактнi зобов’язання, пов’язанi з придбанням основних засобiв; вiдсутнi компенсацiї третiх сторiн за об’єкти основних засобiв, кориснiсть яких зменшилася, або якi були втраченi чи переданi; вiдсутнi основнi засоби, отриманi за договорами фiнансової оренди.
Первiсна вартiсть повнiстю замортизованих основних засобiв станом на 31.12.2016 року складає 468,6 тис. грн. Протягом 2016 року товариство не отримувало основнi засоби в результатi: об'єднання пiдприємств; за рахунок цiльового фiнансування; в фiнансову оренду. Основнi засоби не переоцiнювалися; втрати вiд зменшення корисностi та вигоди вiд вiдновлення корисностi основних засобiв не визнавалися; iнших змiн первiсної вартостi та суми зносу основних засобiв не було
Нематерiальнi активи

Рух нематерiальних активiв за рiк, що закiнчився 31 грудня 2016 р., представлений таким чином:
Первiсна вартiсть нематерiальних активiв:
Тис. грн.
Найменування Залишок на 01.01.2016 р. Надходження Вибуття Залишок на 31.12.2016 р.
Iншi нематерiальнi активи 24 10 - 34
Всього 24 10 - 34
знос (20) (4) - (24)
балансова вартiсть 4 - - 10

Знос нематерiальних активiв:
Тис. грн.

Найменування Залишок на 01.01.2016 р. Нараховано зносу за рiк Вибуття Залишок на 31.12.2016 р.
Iншi нематерiальнi активи 20 4 - 24
Всього 20 4 - 24

Чиста балансова вартiсть нематерiальних активiв:
Тис. грн.

Найменування Залишок на
01.01.2016 31.12.2016
Iншi нематерiальнi активи 4 10
Всього 4 10

Довгостроковi фiнансовi iнвестицiї

ПАТ «ТПЦ» станом на 31.12.2016 року володiло довгостроковими фiнансовими iнвестицiями – вкладами в статутний капiтал ТОВ «ПРОМ АГРО ПРОЕКТ». Частка ПАТ «ТПЦ» в Товариствi «ПРОМ АГРО ПРОЕКТ» складає 94,1% i облiковується за собiвартiстю.

На дату балансу вартiсть iнвестицiї вiдображається за вартiстю, що визначається з урахуванням змiни загальної величини власного капiталу об’єкта iнвестування.
Балансова вартiсть збiльшується на суму платежiв, безпосередньо пов’язаних з придбанням фiнансової iнвестицiї, та зменшується на суму, що є часткою iнвестора в чистому збитку об’єкта iнвестування за звiтний перiод, iз включенням цiєї суми до складу втрат вiд участi в капiталi.
Грн.
Змiни фiнансової iнвестицiї за звiтний рiк Сума
Доля в статутному капiталi ТОВ "Пром Агро Проект", % 94,1%
Вартiсть фiнансової iнвестицiї на початок року 2 817
Збiльшення вартостi фiнансової iнвестицiї за рiк 110
Збiльшення вартостi фiнансової iнвестицiї за рiк ( приведення балансової вартостi iнвестицiї до собiвартостi придбання) 741
Вартiсть фiнансової iнвестицiї на кiнець року 3668

Запаси
Запаси, вiдображенi за собiвартiстю, станом на 31 грудня 2016 року є такими:
Тис. грн.


№п/п Найменування показника Балансова вартiсть
Станом
на 01.01.2016 р.
(тис. грн.) Станом
на 31.12.2016 р.
(тис. грн.)
1. Виробничi запаси – всього 17 138
в тому числi:
1.1. сировина i матерiали 16 100
1.2. паливо 1 3
1.3. запаснi частини - 9
1.4. Iншi матерiали - 26

Дебiторська заборгованiсть за товари та послуги представлена таким чином:
Тис. грн.

Найменування показника
Заборгованiсть станом на 01.01.2016 р. Заборгованiсть станом на 31.12.2016 р.
Дебiторська заборгованiсть за продукцiю, товари, роботи, послуги 739 981
Дебiторська заборгованiсть за виданими авансами 3 680 611
Дебiторська заборгованiсть з бюджетом 905 1 086
в т.ч. з податку на прибуток 905 905
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть 122 131
Всього: 5 446 2 809

Зменшення загальної суми дебiторської заборгованостi на кiнець 2016 року в порiвняннi з кiнцем 2015 року на суму 2 637 тис. грн. або на 51,6% пов’язано в основному iз зменшенням заборгованостi по авансах виданих.

Дебiторська заборгованiсть за строками непогашення
Тис. грн.
Найменування показника Всього на кiнець року у т.ч. за строками непогашення
до 12 мiсяцiв вiд 12 до 18 мiсяцiв вiд 18 до 36 мiсяцiв
Дебiторська заборгованiсть за продукцiю, товари, роботи, послуги 981 981 - -








Резерв сумнiвних боргiв
Тис. грн.
Найменування показника На початок року На кiнець року
Резерв на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi сумнiвної дебiторської заборгованостi 13 -

В балансi Пiдприємства дебiторська заборгованiсть вiдображається за чистою реалiзацiйною вартiстю.

Грошовi кошти та їх еквiваленти

Грошовi кошти та їх еквiваленти в фiнансовiй звiтностi представленi в наступнiй таблицi:
Тис. грн.
Найменування показника На 01.01.2016 р. На 31.12.2016 р.
Каса - -
Поточний рахунок у банку 1 248 3 089
Iншi рахунки в банку (депозити) 145 145
Кошти на спецiальних рахунках, призначенi для адмiнiстрування податку на додану вартiсть 101 308
Разом 1 494 3 542

Невикористаних запозичених коштiв станом на 31.12.2016 року не має.
Не грошових операцiй iнвестицiйної та фiнансової дiяльностi протягом 2016 року не було. Грошових коштiв на спецiальних рахунках, призначених для адмiнiстрування податку на додану вартiсть, станом на 31.12.2016 року 308 тис.грн. Товариство не придбавало та не продавало майновi комплекси протягом 2016 року.
Залишок грошових коштiв станом на 31.12.2016 року в порiвняннi з показниками на початок 2016 року збiльшився на суму 2 048 тис. грн.


Iншi оборотнi активи
Iншi оборотнi активи станом на 31.12.2016 року складають 749 тис. грн. та в основному представленi розрахунками з податку на додану вартiсть, визначеному з сум одержаних авансiв за товари, роботи, послуги.

Статутний капiтал
На 31 грудня 2016 року розмiр зареєстрованого статутного капiталу Товариства становить 1 200 414,60 гривень (Один мiльйон двiстi тисяч чотириста чотирнадцять гривень 60 копiйок) i складається з 24 008 292 випущених та зареєстрованих простих iменних акцiй номiнальною вартiстю 0,05 грн. (Нуль гривень п’ять копiйок) кожна.
Власники простих акцiй мають право на отримання дивiдендiв по мiрi їх оголошення, а також мають право одного голосу на акцiю на загальних зборах акцiонерiв.
Компанiї «Рiбенiк Акциенгезелльшафт» належить 22 026 517 акцiй, що становить 91,74% долi статутного капiталу Товариства, що дорiвнює 1 101 тис. грн.
Протягом звiтного перiоду загальними зборами акцiонерiв товариства рiшення про викуп власних акцiй не приймалось та акцiї не викуповувались. Станом на 31 грудня 2016 року товариство не мало власних викуплених акцiй та не планує протягом 2017 року здiйснювати їх викуп.

Капiтал у дооцiнках
Капiтал у дооцiнках включає справедливу вартiсть iнвестицiйної нерухомостi, що проведена Пiдприємством на дату переходу на МСФЗ.
Тис. грн.
Найменування показника На початок року На кiнець року
Капiтал у дооцiнках 163 107 158 733
Зменшення даного показника на суму 4 374 тис. грн. вiдбулось внаслiдок списання дооцiнки iнвестицiйної нерухомостi.

Резервний капiтал
Розмiр резервного капiталу вiдповiдає законодавчо встановленому розмiру – не менше 15% Статутного капiталу, що становить 180 тис. грн.

Нерозподiлений прибуток (непокритий) збиток
Узагальнюючим показником дiяльностi Пiдприємства у 2016 роцi є прибуток у сумi 1 471тис. грн. Витрати з податку на прибуток вiдображаються вiдповiдно до фактично нарахованого та сплаченого податку з врахуванням вiдстрочених податкiв.
Протягом року дивiденди не нараховувались.

Чистi активи товариства
Вартiсть чистих активiв товариства була розрахована вiдповiдно до Методичних рекомендацiй Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку щодо визначення вартостi чистих активiв акцiонерних товариств вiд 17.11.2004 року № 485. Станом на 31 грудня 2016 року вартiсть чистих активiв товариства становить 153 270 тис. грн. i є бiльшою статутного капiталу на 152 070 тис. грн., що вiдповiдає вимогам чинного законодавства України, зокрема статтi 155 Цивiльного кодексу України вiд 16.01.2003 р. № 435-IV.

Iншi довгостроковi фiнансовi зобов’язання i забезпечення
Станом на 31 грудня 2016 року Пiдприємство не має iнших довгострокових фiнансових зобов’язань та забезпечень.

Забезпечення

Вид забезпечення Залишок на початок звiтного перiоду Створено забезпечень Використано забезпечень Сторнування невикористаної частини забезпечень Сума очiкуваного вiдшкодування витрат iншою стороною, що врахована при оцiнцi забезпечення Залишок на кiнець звiтного перiоду
Довгостроковi забезпечення
Iншi забезпечення - - - - - -
Всього довгострокових забезпечень - - - - - -
Поточнi забезпечення
Забезпечення на виплату вiдпусток працiвникам 729 1988 1159 - - 1558
Iншi забезпечення - - - - - -
Всього поточних забезпечень 729 1988 1159 - - 1558

Кредити банкiв

Пiдприємство станом на 31.12.2016 року не має заборгованостi за кредитами в банках.

Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги представлена таким чином:
Найменування показника Заборгованiсть (тис. грн.) станом на
01.01.2016 р. 31.12.2016 р.
Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги 105 40
Кредиторська заборгованiсть за розрахунками з бюджетом 924 1 239
Розрахунки з оплати працi 624 641
Поточна кредиторська заборгованiсть за розрахунками з учасниками 4 4
Всього: 1 657 1 924

Кредиторська заборгованiсть за розрахунками з бюджетом представлена наступним чином:
Вид податку 01.01.2016 р. (тис. грн.) 31.12.2016 р. (тис. грн.)
Податок з доходiв фiзичних осiб 136 131
Податок на прибуток - -
Податок на додану вартiсть 471 950
Мiсцевi податки 317 158
Всього: 924 1 239

Вся кредиторська заборгованiсть, що наявна в балансi Пiдприємства станом на 31.12.2016 рiк є поточною.

Доходи майбутнiх перiодiв

Станом на 31.12.2016 року доходи майбутнiх перiодiв в сумi 2 292 тис. грн. складаються з сум отриманих вiд орендаторiв авансових платежiв з орендної плати, якi не визнано доходом у звiтному роцi.

Iншi поточнi зобов’язання

Iншi поточнi зобов‘язання станом на 31.12.20156 року складають 2 362 тис. грн. та в основному представленi розрахунками з податку на додану вартiсть, визначеному з сум виданих авансiв за товари, роботи, послуги.

9. Розкриття суттєвих строк Звiту про фiнансовi результати

Найменування показникiв Сума, тис. грн
1 2
Чистий дохiд вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) 28 812
Собiвартiсть реалiзованої продукцiї (товарiв, робiт, послуг) (15 513)
Iншi операцiйнi доходи 9 893
Адмiнiстративнi витрати (21 665)
Iншi операцiйнi витрати (6 090)
Фiнансовi витрати (13)
Втрати вiд участi в капiталi (169)
Iншi витрати (-)
Витрати (дохiд) з податку на прибуток 1 101
Чистий збиток (3 644)

Звiт про сукупний прибуток

Стаття Сума за звiтний перiод, тис. грн.
Дооцiнка (уцiнка) необоротних активiв 4 374
Iнший сукупний дохiд (приведення балансової вартостi iнвестицiї до собiвартостi придбання) 741
Iнший сукупний дохiд пiсля оподаткування 5115
Сукупний дохiд 1 471

Iнший сукупний дохiд
-в сумi 4 374 тис. грн. було отримано Пiдприємством в результатi списання суми дооцiнки необоротних активiв ранiше переоцiненої iнвестицiйної нерухомостi.
- в сумi 741 тис. грн. було отримано Пiдприємством в результатi приведення балансової вартостi iнвестицiї до собiвартостi придбання.

Чистий фiнансовий результат (збиток), тис. грн. (3 644)
Iнший сукупний дохiд за рiк, тис. грн. 5 115
Усього сукупного прибутку за рiк, тис. грн. 1 471


10. Розкриття iнформацiї щодо зв’язаних сторiн.
В ходi звичайної дiяльностi Пiдприємство здiйснює операцiї з пов’язаними особами. Особи вважаються пов’язаними у тому випадку, коли одна сторона має можливiсть контролювати iншу сторону або здiйснює значний вплив на iншу сторону при прийняттi фiнансових та операцiйних рiшень. Пов’язаними сторонами є акцiонери, основний управлiнський персонал та їхнi близькi родичi, а також компанiї, що контролюються акцiонерами або знаходяться пiд суттєвим впливом акцiонерiв. Цiни за операцiями з пов’язаними особами встановлюються на регулярнiй основi. Умови операцiй iз окремими пов’язаними особами можуть вiдрiзнятися вiд ринкових.

Акцiонери Товариства:
Найбiльшим акцiонером є «Ribenik Aktiengesellschaft» (Лiхтенштейн), доля участi якого в Товариствi становить 91,74%.

Основний управлiнський персонал:
Голова правлiння – Прядун Iгор Олексiйович
Головний бухгалтер – Аврамчук Iрина Василiвна

Основний управлiнський персонал – це особи, якi мають повноваження i на яких покладено вiдповiдальнiсть, прямо чи опосередковано, за планування, управлiння та контроль дiяльностi Пiдприємства.
Протягом 2015 та 2016 рокiв операцiї з пов’язаними особами не здiйснювались, заборгованiсть з пов’язаними особами станом на 31.12.2016 року вiдсутня.

Виплати, одержанi провiдним управлiнським персоналом товариства, протягом 2016 року:

Види виплат Сума (тис. грн.)
Поточнi виплати (заробiтна плата) 17 621,0
Довгостроковi виплати -
Виплати по закiнченнi трудової дiяльностi -
Виплати при звiльненнi -
Платежi на основi акцiй (дiвiденди не виплачувались) -
Позики -
Всього 17 621,0

11. Умовнi активи та зобов’язання.
Товариство не мало подiй, що вiдбулись станом на 31.12.2016 року, але не вiдображенi в iнших примiтках, за якими ймовiрнiсть вибуття ресурсiв, що втiлюють економiчнi вигоди, не вiдповiдає визначенню зобов’язання.
Товариство не мало подiй, що вiдбулись станом на 31.12.2016 року, але не вiдображенi в iнших примiтках, за якими iснує ймовiрнiсть надходження економiчних вигод.
Станом на 31 грудня 2016 року товариство не визнавало умовних активiв та умовних зобов’язань, iнформацiя про яких повинна розкриватися в фiнансовiй звiтностi, вiдповiдно до МСБО 37 «Забезпечення, умовнi зобов’язання та умовнi активи».

12. Операцiї з iнструментами власного капiталу.
Протягом 2016 року товариство не здiйснювало операцiй з iнструментами власного капiталу.
Протягом 2016 року товариство не призначало фiнансовi iнструменти iнструментами хеджування та не оформлювало документацiю про цiлi управлiння ризиком i стратегiю хеджування.

13. Iнформацiя про гарантiї та забезпечення наданi та отриманi.
Товариство не має станом на 31.12.2016 року отриманих гарантiй та забезпечень.
Товариство не надавало iншим особам гарантiй та забезпечень та не має за ними жодних зобов’язань

14. Iнформацiя про виконання значних правочинiв.
Значнi правочини, тобто правочини (крiм правочинiв з розмiщення товариством власних акцiй), учиненi товариством, якщо ринкова вартiсть майна (робiт, послуг), що є їх предметом, становить 10 i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв товариства станом на 01.01.2016 року, в 2016 роцi не здiйснювались.




15. Iнформацiя про вчинення товариством правочинiв в яких є зацiкавленiсть.
Протягом 2016 року товариство здiйснювало правочини, щодо вчинення яких є зацiкавленiсть у вiдповiдностi до Закону України «Про акцiонернi товариства» вiд 17.09.2008 р. № 514-VI.

16. Служба внутрiшнього аудиту.
Системою корпоративного управлiння товариства не передбачено створення служби внутрiшнього аудиту, а також посади внутрiшнього аудитора.

17. Iнформацiя про випадки виявленого шахрайства.
Протягом 2016 року системою корпоративного управлiння товариства не було виявлено фактiв шахрайства нi з боку працiвникiв товариства, нi з боку управлiнського та найвищого персоналу товариства, нi з боку третiх осiб.

18. Виправлення помилок
Протягом 2016 року виправлення помилок не було.

19. Управлiння ризиками
Головним завданням управлiння фiнансовими, економiчними, полiтичними ризиками являється визначення поглибленого аналiзу складу конкретних ризикiв, а також причин та факторiв їх виникнення. Процес прийняття рiшень передбачає наявнiсть достатньо повної i правильної iнформацiї. Ця iнформацiя включає обiзнанiсть: про наявнiсть i величину попиту на товари i послуги, на капiтал; про фiнансову стiйкiсть i платоспроможнiсть клiєнтiв, партнерiв, конкурентiв; про цiни, курси; про можливостi обладнання i нової технiки; про позицiї, способи дiй i можливi рiшення конкурентiв тощо.

Оцiнка ризику також слугує основою для оптимального розподiлу капiталу з урахуванням ризику, цiноутворенню по операцiях та оцiнки результатiв дiяльностi. Управлiння операцiйними та юридичними ризиками повинно забезпечувати мiнiмiзацiю операцiйних та юридичних ризикiв, з чим керiвництво Пiдприємства протягом звiтного року успiшно справлялось.

Управлiння ризиками зосереджене на визнаннi i аналiзi ризикiв, з метою обмеження їх впливу на прибуток до податкiв i амортизацiї, а також на чистий дохiд.

У цiй Примiтцi представлена iнформацiя щодо кожного iз зазначених ризикiв, яких зазнає Пiдприємство, про цiлi, полiтику та процедури оцiнки та управлiння ризиками, а також про управлiння капiталом.

Полiтика з управлiння ризиками розроблена з метою виявлення та аналiзу ризикiв, яких зазнає ПАТ «Торговельно-пiдприємницький центр», встановлення належних лiмiтiв ризику та впровадження засобiв контролю ризикiв, а також для здiйснення монiторингу рiвнiв ризику та дотримання встановлених лiмiтiв. Полiтика та системи управлiння ризиками регулярно переглядаються з метою вiдображення змiн ринкових умов та умов дiяльностi Товариства. Через засоби навчання та стандарти i процедури управлiння керiвництво компанiї намагається створити таке впорядковане i конструктивне середовище контролю, в якому всi працiвники розумiють свої функцiї та обов’язки.


У ходi звичайної дiяльностi у Товариства виникають наступнi ризики:

Зовнiшнi ризики:
Макроекономiчнi та полiтичнi ризики
Ризик погiршення загальної економiчної ситуацiї в Українi та ризик змiни валютного курсу.
Заходи: З метою обмеження впливу даних ризикiв уповноваженi спiвробiтники Товариства регулярно вiдслiдковують макроекономiчнi показники, готують аналiтичнi звiти для керiвництва пiдприємства та у разi необхiдностi розробляють механiзми реагування на змiни макроекономiчної ситуацiї та валютного курсу.
Форс-мажорнi обставини
Для забезпечення пiдтримання i вчасного вiдновлення дiяльностi товариства у випадку настання не передбачуваних надзвичайних обставин, а також для мiнiмiзацiї наслiдкiв таких обставин, товариством розроблено ряд внутрiшнiх положень та процедур. Працiвники ПАТ «Торговельно-пiдприємницький центр» ознайомленi з порядком дiй у разi виникнення надзвичайних обставин.


20. Подiї пiсля звiтної дати
Подiй, iнформацiя про якi може вплинути на здатнiсть користувачiв фiнансової звiтностi робити вiдповiднi оцiнки та приймати рiшення, пiсля 31 грудня 2016 року не вiдбувались. Пiдприємство не передбачає, що пiсля звiтної дати вiдбудуться подiї, що iстотно вплинуть на фiнансову звiтнiсть.


Керiвник Прядун I.О.

Головний бухгалтер Аврамчук I.В.


--

--